Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, nedelja, 17. februar 2013, ogledov: 4100

Zdrs planinca na Nanosu

Če je sneg, je čisto vseeno, ali se gora imenuje Triglav ali Nanos.
Včasih se kljub primerni opremi že najmanjši zdrs lahko konča globoko pod mestom, do kamor nam je uspelo priti. Tako se je zgodilo tudi v nedeljo nekaj po deseti uri, ko je spodrsnilo starejšemu planincu na snežišču nekje na polovici Pleše. Zdrs je hotel zaustaviti nekdo od mimoidočih, ampak je še on zdrsnil. K sreči se je uspel zaustaviti, moški pa je drsel naprej. Po približno 400 metrih drsenja je priletel v drevo, kjer je obležal s poškodovano glavo, kolkom in medenico.

Po prejemu sporočila o nesreči so bili takoj aktivirani gorski reševalci postojnske skupine GRS Ljubljana, ki so se z avtomobilom zapeljali do vrha Nanosa in se z reševalno opremo spustili do ponesrečenca. Zaradi zahtevnega terena in težkih poškodb so prišli v Razdrto še reševalci iz Ilirske Bistrice in Ljubljane, aktiviran je bil  vojaški helikopter z dežurnim zdravnikom reševalcem letalcem Jurijem Gorjancem. Helikopter je v Razdrtem pobral še našega reševalca letalca Janeza Levca in odleteli so proti mestu nesreče. Vsi v dolini smo s strahom opazovali boj helikopterja z orkansko burjo. Šele po tretjem poizkusu približevanja mestu nesreče se je uspelo obema reševalcema spustiti iz helikopterja, ki je potem pristal v Razdrtem. Po pripovedovanju pilota o orkanskem vetru in vprašljivem dvigu ponesrečenca z vitlom smo v Ljubljani aktivirali še eno skupino reševalcev za primer klasičnega reševanja.

Ko je bil ponesrečenec oskrbljen in pripravljen za dvig, je helikopter poletel in uspelo mu je dvigniti zdravnika s ponesrečencem. Vsem se je odvalil kamen od srca, nam še najbolj, kajti v tisti uri čakanja na burji si kar nismo predstavljali klasičnega reševanja. No, predstavljali smo si ga že, ampak nas je ob sami misli nanj že krepko zeblo.

In da se vrnem na začetek. Med časom reševanja je šlo mimo reševalcev proti vrhu ali v dolino kar lepo število pohodnikov. Več kot polovica jih je bila popolnoma neopremljenih, tisti supergarji so pa itak zgodba zase...

Jani Bele, GRS Ljubljana

Pri prvih dveh foto Tadej Mrak, tretja foto Tonček Jerič


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Obvestila