Novice
Fotogalerija
Reševalne akcije

9. 11. 2022 / GRS Kranjska Gora

Avtor: Klemen Gričar

Sreča v nesreči ali srečno naključje?

Zgodba srečnih naključij, ki pa bi lahko imela drugačen konec.

S Klientko se je odpravil na Mangartsko sedlo, v smer Jugozahodni raz. Zjutraj se jima preveč mudilo, ker sta se nadejala, da bi ju ujelo sicer bolj nizko novembrsko sonce. Dan ni bil prehladen, malo nad nič stopinjami, ravno prav za takšno turo. 

Plezanje s klientko je potekalo gladko, malo je zeblo v roke, a ni bilo prav sile. Na izstopnih travicah sta pomalicala in počasi se odpravila na ramo, kjer se izstop priključi Slovenski poti na Mangart. Takrat sta opazila, da imata družbo. Na ramo je prišla tuja planinka, sicer z vso predpisano opremo za Via Ferrato, a brez derez in cepina. Spraševala ju je, kako se pride na vrh oziroma sestopi. 

Pripovedovanje in odgovori planinke pa Klemnu niso šli v račun. Planinka je delovala prestrašeno in nikakor ni bila pripravljena na to, da bi se spustila po smeri vzpona. Dodatne opreme ji s klientko nista morala posoditi, ker sta jo potrebovala zase. Klemen je pogledal grapo, po kateri sta se imela namen spustiti. Sneg, trd alpski sneg. Nemogoče brez derez. 

Po kratkem pogovoru se odloči poklicati 112, center za reševanje. Oglasi se italijanski glas. Seveda signal vleče preko meje. Uspe se dogovoriti, da obvestijo slovenski center in čez par minut ga ta že pokliče. Razloži situacijo in reševalna akcija steče, že je na zvezi z lokalnim načelnikom GRS Bovec. Na srečo lahko prileti helikopter Slovenske vojske z združeno ekipo GRZS - HNMP. Reševanje steče. Na srečo je vreme lepo in brez vetra, zato helikopter lahko prileti brez težav, naredi izvidniški krog in pristane na rami. Klemen pospremi planinko do reševalca letalca in že odletijo v dolino. S klientko pa se navežeta in začneta sestopati. Čisto zimske razmere in začudenje, kako je planinka sploh plezala po takem terenu brez derez, je kar veliko. 

V visokogorje brez ustrezne zimske opreme ne gre in take napake redkokdaj odpuščajo, nemogoče bi bilo, da bi planinka sama sestopila brez derez in ostale zimske opreme.

Klemen je s klientko srečno sestopil in misel na morda rešeno življenje, jima bo zagotovo ostala v lepem spominu.​

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI