Novice
Novica
Reševalne akcije

26. 6. 2023 / GRS Tolmin

Avtor: Miljko Lesjak, GRS Tolmin

Postaja GRS Tolmin - 4 reševanja v zadnjem tednu

V manj kot tednu dni smo gorski reševalci Postaje GRS Tolmin posredovali že 4-krat.

V soboto, 10. 6. 2023, sta se okoli 10. ure skoraj hkrati zgodili dve nesreči. Na grebenu Rdečega roba si je planinka zlomila nogo, v bližini Poljubinja pa je na smreki pristal jadralni padalec. Za reševanje poškodovane planinke smo na pomoč poklicali dežurno ekipo GRS na Brniku, ki se je s posadko helikopterja LPE kar dobro namučila, da jo je našla. Vsakodnevne popoldanske nevihte so vrhove krnskih gora že zavile v oblake in le sreči se lahko zahvalimo, da se je vmes odprlo okno in je helikopterska ekipa lahko posredovala. Klasično reševanje med popoldanskimi nevihtami bi bilo lahko zelo nevarno, predvsem pa bi dolgo trajalo.

Medtem smo “terenci” na hitro rešili z drevesa madžarskega jadralnega padalca skupaj s padalom, potem pa še odhiteli v pomoč helikopterski ekipi za primer klasičnega reševanja. Na srečo naša pomoč ni bila potrebna. Posadka helikopterja je planinko pripeljala v Tolmin na pristajališče za helikopterje še pred prvimi popoldanskimi nevihtami. 

V četrtek, 15. 6. 2023, so nas okoli 13. ure poklicali iz Regijskega centra za obveščanje in obvestili o poškodbi kolesarja v bližini Gorenjega Loga. Pri spustu po kolovozu je 75-letni državljan Italije padel na glavo in se hudo telesno poškodoval. Ekipa Nujne medicinske pomoči iz Tolmina ga je na kraju oskrbela in pripravila na transport, gorski reševalci pa smo ga s kraja nesreče prenesli na bližnji travnik. Za hitrejši transport smo aktivirali dežurno ekipo GRS na Brniku in posadko helikopterja Slovenske vojske, ki je poskrbela, da je bil poškodovani kolesar kar najhitreje v bolnišnici.

Dan kasneje so nas okoli 19.30 ure obvestili o izgubljeni gorski kolesarki na pobočju nad vasjo Idrsko. Nemška državljanka se je z gorskim kolesom po gozdnih vlakah spuščala z Matajurja proti vasi Idrsko in se nazadnje v nepreglednem terenu izgubila. Na srečo je lahko posredovala koordinate. Gorski reševalci smo jo zato lahko hitro poiskali in ji pomagali pri spustu do ceste. Pot v dolino je nato nadaljevala sama. 

Če je bilo vreme do sedaj precej nestabilno, pa naj bi bilo v naslednjih dneh zelo lepo. Reševalci si želimo, da bi bilo tudi bolj mirno in brez nesreč.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI