Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, sreda, 12. junij 2013, ogledov: 17273

Preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči

V Starem trgu pri Ložu je bilo v soboto, 8.6.2013, regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, v katerem smo kot ekipa tekmovali tudi člani GRS Ljubljana, Skupina Postojna.  Na povabilo Občine Postojna smo se tako že četrtič pomerili z drugimi ekipami prve pomoči, med katerimi so člani Rdečega križa, Civilne zaščite in gasilskih društev.

Organizator je osmim ekipam letos pripravil štiri delovišča. Prva delovna točka so bili trije poškodovanci v delavnici, v kateri je prišlo do razlitja nevarne tekočine in do požara; delavnico so pred našim prihodom prezračili in zavarovali gasilci. Oskrbeti smo morali zlom stegnenice, hudo krvavitev in obsežno opeklino prsi. Drugo delovišče je bilo prizorišče prometne nesreče, kjer je ena oseba obležala pod motorjem, druga ostala ukleščena v avtomobilu, nekaj deklet pa je bilo bolj ali manj nepoškodovanih, vendar jih je bilo vseeno potrebno odstraniti z mesta nesreče. Da je bilo vse še bolj »zanimivo« je sredi dela na prizorišče pritekla prodajalka iz Mercatorja, ki je vpila, da se je zgodil rop, da je ropar eden od udeležencev prometne nesreče in da ima pištolo. Tretje delovišče je bilo že bolj podobno nesrečam, s katerimi se srečujemo v praksi, s strehe je padel možakar in posumili smo na poškodbo hrbtenice, medtem, ko je njegova žena po srčnem infarktu izgubila zavest in jo je bilo potrebno oživljati. Tudi zadnje delovišče je bilo nekoliko podobno dejanskemu delu gorskih reševalcev – med delom v gozdu je ženski drevje ukleščilo noge, potrebno pa je bilo poskrbeti še za njenega pijanega moža in otroka brez znakov življenja.

Vse ekipe so delo opravile dobro, naša ekipa je za končno šesto mesto prejela diplomo, nova znanja in izkušnje pa so tako ali tako neprecenljive.

Napisala: Helena Škrl
Fotografije: Milan Simčič, Nina Jerič

Fotogalerija

Preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči
 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020