Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Irena Habjan Mušič, sobota, 1. februar 2020, ogledov: 6102

Nesreča planinke pri sestopu z Vogla

V četrtek 30. 1. 2020 okoli 13.30 ure so reševalce Postaje GRS Tolmin iz ReCo Nova Gorica obvestili, da se je na pobočju Vogla nad planino Razor zgodila nesreča, v kateri se je planinka huje telesno poškodovala.
Na kraju nesreče je pokritost s telefonskim signalom zelo slaba, zato reševalci nismo uspeli priklicati prijavitelja in pridobiti še kakšnih informacij pomembnih za reševanje.
Takoj smo za reševanje aktivirali dežurno ekipo NHMP na Brniku, na pristanku v Tolminu se je v helikopter Slovenske vojske vkrcal tudi letalec reševalec. Posadka helikopterja ga je skupaj z zdravnikom letalcem spustila do ponesrečene planinke. Po oskrbi in imobilizaciji so jo v reševalni vreči z elektromotornim vitlom dvignili v plovilo in odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Reševanje je oteževal zelo močan veter v sunkih, zato je bila na pristanku ves čas pripravljena ekipa reševalcev z vso opremo. V primeru potrebe po klasičnem reševanju bi jih helikopter prepeljal do mesta varnega izkrcanja in s tem močno skrajšal čas dostopa.
Reševalci ugotavljamo, da je bil tudi tokrat vzrok nesreče zdrs pri sestopu zaradi uporabe derezic in smučarskih palic. Pobočje na mestu sestopa je zelo strmo, trda mestoma poledenela podlaga je prekrita z novo zapadlim snegom.  

V zadnjem času se čedalje več planincev odloča za vzpon v zasneženih gorah z uporabo derezic in smučarskih palic. Temu primerno se je povečalo tudi število nesreč zaradi zdrsa. Gorski reševalci ponovno opozarjamo vse planince, da je v zimskih razmerah, kot so trenutno v gorah, za varno hojo obvezna pravilna uporaba cepina in pravih derez.

Miljko Lesjak, GRS Tolmin 
Foto: Arhiv GRS Tolmin

Fotogalerija

Avtor/ica: Arhiv GRS Tolmin

Nesreča planinke pri sestopu z Vogla 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020