Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, ponedeljek, 4. november 2019, ogledov: 12683

Letni tečaj za vodnike reševalnih psov GRZS

V gorskem svetu Slovenije imamo vsako leto tudi nekaj iskalnih akcij pogrešanih oseb, zato nam usposobljeni psi s svojim vohom pridejo zelo prav. Naši psi so šolani za iskanje ljudi v snežnih plazovih in iskanje pogrešanih oseb. V manj zahtevnem, nižinskem terenu največkrat prevzamejo iskanje pogrešanih naši kolegi iz kinoloških organizacij, gorski svet pa poleg usposobljenega psa zahteva tudi veščine gorskega reševalca.

Vodniki reševalnih psov pri GRZS imamo tečaj dvakrat na leto. Pozimi vadimo iskanje v snegu, na letnem pa iskanje pogrešanih oseb. Seveda sta dva tečaja na leto za dober reševalni tim premalo, zato morata vodnik in reševalni pes vaditi tudi med letom.
Tečaja, ki je potekal od 10. do 13. oktobra 2019, se je udeležilo 33 vodnikov, od tega 9 z mladimi psi. Razdeljeni v manjše skupine smo vaje prilagodili predhodnemu znanju in izkušnjam psov. Zadnji dan smo organizirali izpite, kjer morajo naši kosmatinci najti pogrešano osebo na območju, ki je določeno glede na stopnjo izpita. Psi, ki imajo narejene že vse stopnje, opravljajo preizkus, ki je enak tretji, najzahtevnejši stopnji.
Zahteven, gosto poraščen kraški teren je, predvsem zaradi omejitve časa, terjal tudi nekaj neuspešnih izpitov, ki pa jih imajo možnost vodniki čez en mesec popraviti.

Zapisal: Matej Špeh
Fotografije: Marko Petek, Grega Brajnik

Fotogalerija

Letni tečaj za vodnike reševalnih psov GRZS 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020