Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Irena Habjan Mušič, sreda, 27. marec 2019, ogledov: 5280

Mednarodna vaja na Ljubelju

V petek, 22. 3. 2019, smo na pobudo Silva Tišlerja (lastnika koče na Ljubelju, 1370 m) izvedli prvo skupno mednarodno reševalno vajo in srečanje gorskih reševalcev GRS Tržič in avstrijske GRS Borovlje (ÖBRD Ferlach) na Ljubelju.
Sosednji-obmejni gorski reševalci se tudi sicer srečujemo ob različnih priložnostih (razne planinske ali GRS prireditve, sodelujemo tudi pri kakšni reševalni intervenciji na mejnem območju), tokrat pa je bila planirana skupna vaja, ki je v takšni obliki nismo izvedli že mnogo let (leta 1997 je bila skupna vaja na sedlu Belščica-Zbornik 60 let GRS Tržič).

Kljub temu, da je bilo tokrat predvideno srečanje predvsem družabnega in spoznavnega značaja, smo najprej v celoti izvedli 2-urno vajo z naslednjim scenarijem: "Pri spustu s prelaza Ljubelj sta na ostrem prepadnem ovinku 2 sankača zdrsnila s ceste in zgrmela čez 70 metrov po strmini v globino. Oba sta po prvih informacijah poškodovana."
Zbrali smo se na parkirišču na Ljubelju, od koder smo se z reševalnimi vozili in komplet opremo obe ekipi vzpeli do mesta vaje (ovinek stare Ljubeljske ceste na višini 1248 m). Novozapadli sneg je še nekoliko zabelil dostop, kar pa našim šoferjem in vozilom kljub nekaj truda ni povzročilo večjih preglavic.

Na delovišču je vsaka ekipa poskrbela za enega poškodovanca: ureditev sidrišč, spust do ponesrečenega, oskrba (prva pomoč glede na poškodbe) in dvig na cesto. Vsaka GRS ekipa je sicer delala samostojno (svoja sidrišča, svoje vrvi, svoja nosila ...), a smo pri tem obojestransko z zanimanjem opazovati tehniko, opremo, način dela "pri sosedih".
Boroveljčani so reševanje izvedli z minimalno/lahko opremo (škripčevje za dvigovanje bremen, ...), mi smo se odločili za trening uporabe težjih delov skupne reševalne opreme (vitlo Ortles in drog Stelvio, ...), saj je bilo mesto izvedbe vaje dostopno z reševalnimi vozili.

Pri reševanju namišljenega poškodovanca (ki so ga pripravili reševalci iz Borovelj, mi pa drugega "poškodovanca" za njihovo ekipo) smo uporabili še oprema za oskrbo poškodovanega/prvo pomoč (vakumske opornice, vratna opornica, obvezivni material), reševalni sedež Petzl, TSL nosila, ...

Vajo smo zaključili z dvigom poškodovanih na cesto, spravilom opreme in krajšo analizo, nato smo se vsi premaknili na prelaz Ljubelj, kjer je sledilo druženje reševalcev z obeh strani meje ob gostoljubju ekipe "koče na Starem Ljubelju".
Načelnika obeh postaj GRS Janez Primožič (GRS Tržič), Erwin Oraže (GRS Borovlje) in Silvo Tišler (koča na Starem Ljubelju) so druženje in vajo zaključili z zahvalo vsem prisotnim ter povabilom in obljubo, da se naslednje leto ponovno srečamo ob podobni aktivnosti.

Besedilo: Primož Štamcar
Fotografije: Matjaž Kos, Slavko Rožič, Beno Vidmar

Fotogalerija

Mednarodna vaja na Ljubelju 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020