Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, petek, 8. marec 2019, ogledov: 9193

Reševanje s helikopterjem iz Kaninskega brezna

Zaspano torkovo dopoldne v službi malo pred 12 uro prekine klic našega načelnika. Na kratko pove, da imamo na Kaninu smučarja, ki je padel v brezno. Prosi me naj sprožim pozive za intervencijo prek telefonov, saj njemu ne gre skozi. Na hitro posnamem sporočilo in pošljem vsem.
S kolegom že hitiva iz službe, ostali naju že čakajo na postaji,štirje naši pa so že na Kaninu. Mečem stvari v nahrbtnik ko se mi nehote prikradejo slike iz prejšnjih reševanj iz jam in nič kaj prijetne niso. Na postaji dobim še dodatne informacije, ki me malo pomirijo.

Povedo, da se je eden od naših že spustil do ponesrečenega, da je živ in ima poškodovano nogo. Dobim tudi informacijo, da bo verjetno možen direkten dvig z jeklenico v helikopter. Peterica se nas podviza na žičnico, reševalec letalec pa čaka na letališču na helikopter. Po dobrih 20-tih minutah smo že na C postaji kaninske žičnice, kjer nas čaka ratrak. Naložimo vso opremo in že se peljemo proti breznu, blizu postaje trosedežnice. Kmalu zagledamo jamo pred katero je drugi ratrak. Preletim nastalo situacijo in počasi se mi svita kaj se je zgodilo. Čez noč je zapadlo 20cm novega snega in veliko smučarjev je vozilo celec v bližini proge. Tudi ponesrečeni je bil med njimi in je po vsej verjetnosti med smučanjem celca spregledal brezno. Izven proge pa je zaradi skromne snežne odeje precej brezen še odprtih in je še za nas lokalce, ki poznamo teren nevarno.

Glede na to, da je ponesrečeni smučal sam, je imel veliko sreče, da ga je med padcem opazil naključni smučar na trosedežnici. V nasprotnem primeru, ob tako velikem številu brezen bi ga lahko še danes iskali.

S prihodom na sidrišče za katerega je uporabljen ratrak preletim nastalo situacijo. 
Ampak za razmišljanje ni časa, saj se reševalec letalec že spušča po vitlu v jamo. Fantje v jami hitro pripravijo ponesrečenega, mi zgoraj pa uredimo sidrišče z vitlom za morebiten dvig ponesrečenega in reševalcev iz brezna.

Helikopter zalebdi 10 metrov nad breznom, spusti jeklenico in ob bolečih klofutah ledenih kristalčkov začne z dvigom ponesrečenega. Opazujem, kako talni efekt helikopterja potiska letalca s ponesrečenim ob stene brezna in prav nič jima ne zavidam. A vse se hitro konča in že sta oba iz brezna na varnem v helikopterju, ki ju pelje na varno v dolino. Nam preostane še dvig z vitlom preostalih, ki so še v jami in kmalu so vsi zunaj.

Pospravimo stvari in se odpeljemo na zgornjo postajo žičnice. Na hitro privežemo dušo in že smo v kabini na poti v dolino. Tu me spreleti misel, da se moje črne slutnje le niso uresničile in da se je še eno mlado življenje izognilo kruti usodi.
Kolikor se spomnim je bilo to prvo reševanje iz brezna na našem koncu, ko smo ponesrečenega lahko direktno dvignili z vitlom v helikopter.

V intervenciji nas je sodelovalo 10 reševalcev, 6 žičničarjev, 2 gasilca in helikopterska ekipa.

Foto: arhiv GRS Bovec
Darjo Muznik

Vsebina novice je bila na zahtevo avtorja, Darja Muznika popravljena 18.3.2019. 

Fotogalerija

Avtor/ica: GRS Bovec

Reševanje s helikopterjem iz Kaninskega brezna 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020