Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 7. januar 2019, ogledov: 5319

GRS Kranj - Nočno reševanje v Kočni

Leto 2018 smo kranjski gorski reševalci sklenili z zahtevno reševalno akcijo, ki se je zavlekla v zgodnje ure silvestrovega. Klic na pomoč smo prejeli v nedeljo 30.12.2018 malo po pol četrti popoldne, ko smo iz Regijskega centra za obveščanje Kranj dobili informacijo, da se je pod vrhom Jezerske Kočne zaplezal planinec.
Zaradi močnega vetra reševanje s helikopterjem ni bilo možno, prav tako ni bil možen prevoz moštva bližje mestu zaplezanega planinca. V temi smo se tako povzpeli skoraj do vrha Jezerske Kočne, kjer nas je v zelo zahtevnem terenu na višini 2375 metrov čakal planinec. K sreči ni bil poškodovan, tako da smo ga z vrvno tehniko spustili do lažjega terena, od tam pa pospremili v dolino, kamor smo prispeli ob drugi uri ponoči.

varno_v_dolini_30122018

Foto: GRS Kranj Varno v dolini

Za postajo društva GRS Kranj je bila to že 27. reševalna akcija v letu 2018. Število akcij se vsako leto povečuje, v zvezi s tem pa opažamo naraščajoč trend klicev na pomoč, ki so posledica nezadostne priprave na turo, nepremišljenosti, neopremljenosti in še česa. Gorski reševalci se vedno odzovemo klicu na pomoč, vseeno pa se morajo obiskovalci gora zavedati, da helikopter ne more poleteti v vsakem vremenu in da reševalci nismo vsemogočni, da bi lahko v vsakršnih razmerah zmogli pravočasno priti na kraj nesreče oziroma do mesta, kjer se nahaja oseba, ki potrebuje pomoč. V zgoraj opisanem primeru se je vse izšlo srečno, ob še zahtevnejših razmerah pa bi se lahko obrnilo tudi drugače.

Vse planince in gornike pozivamo, naj se pred odhodom v gore dobro pripravijo na turo, naj izbirajo ture, ki so jim dorasli in naj jih ne zavedejo ali premamijo zapisi opravljenih tur na internetnih straneh, ki so v nekaterih primerih povsem subjektivni in ne odražajo vedno dejanske težavnosti ture. Priporočamo tudi branje nasvetov za varno obiskovanje gora v zimskih razmerah, ki jih je objavila PZS na svoji spletni strani: https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=191.

Vsem obiskovalcem gora želimo v prihajajočem letu varen korak, ki naj ga spremljajo premišljene odločitve.

DGRS Kranj

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020