Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 20. december 2018, ogledov: 4355

Ante Mahkota (1936 – 2018)

Umrl je Ante Mahkota, član postaje GRS Ljubljana. Pogreb bo v četrtek 20. decembra 2018 ob 12. uri na ljubljanskih Žalah. Na zadnjo pot ga bomo pospremiti izpred vežice Sv. Antona.
Bil je odličen plezalec, v navezi z Alešem Kunaverjem je že leta 1955 opravil zimski vzpon dolge Nemške smeri v severni steni Triglava. Sledili so vzponi: Šarina poč v Lučkem Dedcu, Rumena zajeda v Koglu, Zajeda v Šitah, Aschenbrenerjeva V Travniku, Rdeča zajeda v Rakovi špici. Vzponi tudi v tujini: severna stena Dachla v Gesause, Velika zajeda v Cima su Alto, prvenstvena v severni steni Ailefroide. Odmeven vzpon v Sfingi s Petrom Ščetininom in kasneje knjiga o Sfingi. Seznam vseh vzponov pa je precej obširnejši.

Bil je član prve jugoslovanske odprave v Himalajo, s Kunaverjem sta se povzpela na Trisul 2, 6690 m. Član odprave leta 1963 na Kavkaz (Vrh svobodne Španije) in leta 1967 odprave v Pamir (Pik Lenina 7134 m).
Ante je bil že leta 1955 vključen v reševalno delo ljubljanske postaje, kot delegat slovenske GRS pa je bil tudi v tujini na seminarjih in vajah mednarodne zveze gorskega reševanja ICAR. Svoje znanje pa je v domovini na tečajih uspešno posredoval mlajšim reševalcem in jih učil varnega reševanja v kopnih in zimskih razmerah.

Tone Sazonov - Tonač, GRS Ljubljana

ZAHVALA 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020