Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, petek, 7. december 2018, ogledov: 8306

Jože Andlovic: Kadar boš na rajžo šel

Dnevnik himalajskega zdravnika - Kangbačen 1965

»Nihče ne more biti boljši himalajski doktor kot Andlovic, s partizanskimi izkušnjami. Le partizanski doktor je sposoben marširati ves dan,nato vso noč zdraviti domačine, naslednje jutro hiteti za kolono alpinistov, nato spet vso noč ordinirati in naslednje jutro spet ...«
(Aleš Kunaver)

Pred desetimi leti je v založbi Postaje GRS Tolmin in PD Tolmin izšel prvenec Jožeta Andlovica, ki ga je posvetil tolminskim gorskim reševalcem. Že isto leto je bila knjiga razprodana in ponovno natisnjena. Marjan Raztresen je takrat v članku Nevarno divje soteske, objavljenem v Književnih listih časopisa Delo, zapisal: »Morda bo po berljivi 262 strani debeli knjigi Skozi sotesko druge svetovne vojne izpod peresa Jožeta Andlovica kdaj izšla še knjiga o tem, kako je zdravnik brez bele halje krmaril skozi soteske svetovnih pogorij.«Upanje, ki ga je izrazil takrat, pa je tlelo vse do uresničitve v letošnjem jubilejnem letu ob 70 -letnici Postaje GRS Tolmin.

Knjigo je tako kot prvo uredil Žarko Rovšček, ki je originalnemu rokopisu dnevnika dr. Jožeta Andlovica dodal številne odlomke iz dnevnikov drugih himalajcev, odlomke iz objavljenih člankov ali knjižnih del, zbral 93 barvnih in črnobelih fotografij in jih skupaj z besedilom oblikoval v večplastno, mozaično pripoved o takratnem dogajanju na gori in ob njej. Napisal je tudi daljšo spremno besedo, ki v več poglavjih skuša predstaviti priprave, biografske podatke o članih odprave, odmeve v tisku in knjižnih izdajah ter spomine še živečih tovarišev Jožeta Andlovica na himalajskega zdravnika, ki je vidno zaznamoval naš himalajizem. II. JAHO Kangbačen 1965 po povratku domov ni doživela načrtovane in napovedane monografske knjižne izdaje, kljub temu, da bi si jo zaslužila in da je bilo dovolj gradiva zanjo. Člani odprave so namreč na svoji poti vestno beležili vtise v osebne dnevnike, fotografirali in snemali. V odlomkih so njihovi vtisi izšli v nekaj knjigah, člankih, celovito pa ne. Veliko tega dragocenega dokumentarnega blaga je ostalo v osebnih zapuščinah. Mar je bilo to, da le za dobrih sto metrov niso dosegli glavnega vrha, dovolj tehten razlog, da javnost ni mogla iz knjige, torej na enem mestu, izvedeti več podrobnosti o njihovih naporih na gori?Čas je pokazal, da je bila odprava vendarle uspešna.Utrla je pot tik pod vrh 7902 m visokega Kangbačena in osvojila koto 7535, danes 7538 metrov visok vrh JalungRi, ki smo ga prvi osvojili Slovenci. Medtem so se pri nas že začele priprave na naslednje podvige v Himalaji in dogodki na Kangbačenu leta 1965 so bili hitro pozabljeni. S to knjižno izdajo skušamo poleg spomina na dr. Jožeta Andlovicavsaj delno izpolniti tudi dolg do naše zgodovine. Zgodbanaših himalajcev iz leta 1965 na Kangbačenupredstavi prizadevanja ljudi, ki so bili v težkih časih jugoslovanske gospodarske reforme pripravljeni zastaviti vse za kolektivni uspeh na oddaljenem himalajskem vrhu.
Naslov knjige, Kadar boš na rajžo šel, nas spominja na staro slovensko ljudsko pesem in najbolje povzame občutja tistih, ki ob odhodu fantov in mož na alpinistično odpravo, polni pričakovanj, upanj in dobrih želja za njihov srečen povratek, ostajajo doma. Tudi ob slovesu članov II. JAHO na Kangbačen leta 1965 ni bilo nič drugače. Odhod je pomenil dolgotrajno, tri- do štirimesečno odsotnost himalajcev od njihovih najdražjih ter odrezanost enih in drugih od vsakodnevnih vesti, razlog več, da kljub silni odločnosti doseči oddaljeni cilj, ostaja v podzavesti tudi nekaj sentimenta.
Vsebina:
UVOD
DNEVNIK
SPREMNA BESEDA
PRED ODHODOM ODPRAVE
KOLESJE SE JE PREMAKNILO
ODMEVI V ČASOPISJU
TISK PO POVRATKU DOMOV
KNJIŽNA DELA ALI »KAKO POVEDATI, DA SMO BILI DOBRI, LE ZRELI PREMALO«
KAKO SO SE SPREMINJALE VIŠINE
POSKUS BIOGRAFSKE PREDSTAVITVE ČLANOV ODPRAVE
JOŽE ANDLOVIC V SPOMINIH HIMALAJCEV
Marko Butinar, Pavel Dimitrov, Tone Sazonov, Tone Škarja.

Tehnični in drugi podatki: knjiga formata 160 x 230, ovita v trde platnice izhaja na 248 straneh (od tega spremna beseda 75 strani) in ima skupaj 93 fotografij (28 črno belih, 65 barvnih). Fotografije so posneli nekateri člani odprave in drugi. Večina se jih skupaj z rokopisom dnevnika nahaja v Pokrajinskem arhivu Nova Gorica, posamezno v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in v zasebnih arhivih.
Ponudba:Začetek ponudbe knjige načrtujemo v mesecu decembru, času, ko sebi in tudi drugim običajno zaželimo praznična darila. Morda se boste v pisani izbiri različnih možnosti odločili za najbolj trajno in najdražjim poklonili zanimivo knjigo. Poklonite jo lahko tudi sami sebi. Prepričani smo, da pričujoča knjiga lahko to poslanstvo povsem izpolni.

Cena knjige: 20 EUR.

Od vsake prodane knjige bomo 1 EUR namenili za Sklad Okrešelj!

Naročanje: želeli bi, da naročila poberete pa planinskih društvih, postajah GRS, ...

Naročilo posredujte na: grs.tolmin@siol.net 

Postaja GRS in PD Tolmin

objava 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020