Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 22. november 2018, ogledov: 20255

GRS Bovec - reševanje v Mangartu 18.11.2018

Mangart, gora, ki je širši javnosti poznana kot četrta najvišja gora v Sloveniji. Nanjo se s pomočjo najvišje ležeče ceste v Sloveniji zelo hitro ''dostopi'' do križišča Slovenske in Italijanske poti. Tam se po navadi odločimo, ali bomo pot nadaljevali po nekoliko lažji - Italijanski, ali po Slovenski poti. Slednja planincem, željnim gorniških avantur, omogoča zanimiv vzpon po jeklenicah čez zahodno steno Mangarta na sam vrh gore.
Bovškim gorskim reševalcem pa je Mangart zaradi kombinacije hitro spreminjajočega se vremena, možnostjo udobnega dostopa na Mangartsko sedlo in visokih sten, ki obkrožajo vrh, poznan predvsem kot gora, na kateri so in najverjetneje še bodo potekale najzahtevnejše intervencije našega društva.

V nedeljo, 18.11.2018, nas je ob 10.57 od nedeljskih opravil rezko ločil tisti zvok telefona, ki ga sedaj po zaključku turistične sezone člani društva GRS Bovec že nekaj časa nismo slišali. Bil je poziv na reševanje planinca, ki naj bi zdrsnil na Slovenski poti na Mangart.

Ob prihodu na postajo izvemo, da naj bi planinec omahnil na slovenski smeri tik pod vrhom Mangarta. Rahli sunki vetra in nekaj sicer redkih oblakov, ki so na nebu drveli s severa proti jugu, so v nas vzbujali dvom, da bomo danes s helikopterskim reševanjem ponesrečenca hitro spravili na varno. Kljub temu aktiviramo helikoptersko ekipo. Med tem na postaji steče priprava na klasično akcijo. Ob prihodu helikopterja gre letalec Tine Cuder v helikopter, ostali odidemo s kombijem na Mangartsko sedlo. Zaradi majhnega števila reševalcev v primeru klasične akcije, aktiviramo še dodatno skupino reševalcev. Vmes poslušamo pogovore pilota helikopterja in letalca.

Ob prihodu v Log pod Mangartom postane jasno, da zaradi močnega vetra in megle helikoptersko reševanje odpade. Helikopter odloži Tineta v Logu in skupaj nadaljujemo pot proti Mangartskem sedlu. Vmes nam policija sporoči, da naj bi ponesrečenec negibno ležal 10 m pod potjo približno 20 min pod vrhom Mangarta. Pri njem naj bi bil kolega. Zadevo pa je še precej bolj zaostrila informacija, da naj bi na vrhu Mangarta čakala še dva prijatelja ponesrečenca, ki sta tako v šoku, da ne moreta nadaljevati poti.
Ob prihodu na Mangartsko sedlo kaže kombi zunanjo temperaturo - 6 °C, občutek mraza pa še povečuje gosta megla in močan severnik. Pograbimo kar največ opreme, kolikor lahko in se odpravimo proti mestu nesreče. Med hojo do stene, pride na sedlo še glavnina, ki pograbi preostalo opremo. Vsega skupaj se nas je sedaj nabralo 15 reševalcev. Stena je bila spodaj še suha, višje pa so nas pričakale zaplate zmrznjenega snega. V manj kot eni uri pridemo na mesto nesreče. Kot smo bili informirani nas tam pričaka planinec, ki nam pove, da se je ponesrečenec smrtno ponesrečil. Pove pa nam tudi, da sta 200 m višje še dva prijatelja pokojnega, ki ne moreta nadaljevati poti. Dva izmed predhodnice se tako odpravita naprej, da spravita omenjena planinca z vrha. Trije ostanemo pri ponesrečencu in pričnemo s pripravami na transport. Ostala dva reševalca pa se odpravita na proti glavnini, da bosta pomagala z nošnjo opreme.

Čez slabe pol ure smo vsi na mestu nesreče. Ponesrečenca smo morali najprej s tipizirano tehniko dvigniti na pot. Nato pa smo s tehniko štafetnega spusta nadaljevali transport ponesrečenca vzdolž Slovenske poti. Tik preden sta reševalca, ki sta šla na vrh Mangarta in sestopila po Italijanski poti prišla na križišče Slovenske in Italijanske poti, dobimo od reševalca, ki je bil pri kombiju, informacijo, da sta planinca, ki naj bi ju iskali, varno prišla do avta. Z eno veliko skrbjo manj smo nadaljevali spust. Čez slabo uro smo morali prižgati že svetilke. Poleg vetra in megle je začelo tudi snežiti. Po petih spustih smo prišli do vznožja stene. Sledil je še mučen transport do ceste na sedlu.

Po skoraj devetih urah na terenu smo ob 21h pokojnega predali pogrebni službi. Intervencija je v celoti trajala skoraj 11h.
Ob dani priložnosti želim svojcem v imenu društva GRS Bovec iskreno sožalje.

Miha Kenda, DGRS Bovec

Fotogalerija

Avtor/ica: Miha Kenda

GRS Bovec - reševanje v Mangartu 18.11.2018 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020