Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Irena Habjan Mušič, sreda, 10. oktober 2018, ogledov: 7353

Tečaj vodnikov reševalnih psov v Avstriji

Prvi vikend v oktobru je na Mokrinah v organizaciji avstrijskih gorskih reševalcev potekal tečaj vodnikov reševalnih psov. Udeležilo se ga je 31 vodnikov reševalnih psov iz Avstrije, Italije (Južna Tirolska) in Slovenije (Marjeta Leva, DGRS Maribor in Miha Kenda, DGRS Bovec). Tema tečaja je bila iskanje in nakazovanje vonja trupel.
Delo v primeru iskanja vonja trupel poteka tako, da psom skrivamo igrače, ki imajo vonj po človeškem truplu - tkivu. Tkivo se shranjuje v naluknjanih epruvetah, ki se uporabljajo za pihanje plastenk. Pasje igrače z epruvetami zvečer pospravimo v bokse, tako da se navzamejo tega vonja. Naslednji dan se pred odhodom na delo igrače razdeli med vodnike, ti pa jo pospravijo v plastične vrečke.
Pse na dani vonj najprej navadimo tako, da se vodniki z dano igračo igrajo s psom. V nadaljevanju pa sledi skrivanje igračke. Pes sledi vonju tkiva - igrače. Ko vir vonja najde, to nakaže s kopanjem in laježem.
Po zaključku tečaja sta oba psa zelo motivirano iskala. Pri nakazovanju je Marjetin pes zelo lepo nakazoval vir vonja z laježem. Moj pes pa je vir vonja včasih večinoma nakazoval z vztrajnim kopanjem.
Pomembno pri temu je, da bosta psa v primeru iskalnih akcijah, znala odreagirati na vonj trupel, glede na to, da se dani vonj precej razlikuje od vonja živih ljudi. Z Marjeto pa sva navezala nove stike in spoznala nov način dela - delo s tkivom, ki v Sloveniji žal ni dovoljen.

Tečaj je trajal od 4. do 7. oktobra 2018.

Zapisal: Miha Kenda
Foto: Miha Kenda


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020