Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Irena Habjan Mušič, nedelja, 5. avgust 2018, ogledov: 8178

Z reševalci v hribih: Smo dovolj ponižni, ko zastavimo svoj korak?

Radijski napovedovalec je zjutraj, ko smo se odpravili na pot, obljubljal čudovito vreme in obetal se je prelep, neproblematičen dan v hribih. Letos poleti jih je bolj malo primernih za planinske podvige v visokogorju, zato je treba vsakega dobro izkoristiti.
Končno čudovit dan in kako bi ga lepše preživeli kot s prijatelji v hribih? Odločili smo se za izlet na Belsko planino oziroma Svečico, ki leži v Karavankah nad Jesenicami tik nad gozdno mejo. Ker smo po naravi neskončni sanjači, je bila izbira popolnoma logična. Belska planina namreč ponuja prostrane razglede na celotne Julijske Alpe, vse tja do Mangarta, na sosednje vrhove v Karavankah in v Zgornjesavsko dolino z lesketajočim Blejskim jezerom v bližini. Nizke trave ter otočki skal in rušja so nas razveselili z zavidanja vrednim visokogorskim vzdušjem, ki vlada tu zgoraj.

Čeprav smo bili tik nad gozdno mejo, smo vedeli, da je občutek varnosti vseeno varljiv. Ne glede na višino se je treba na hribe spoštljivo pripraviti: obvezno preveriti vremensko napoved za gorski svet, upoštevati opozorilne znanilce neviht in se v hribe odpraviti dovolj zgodaj. Za nasvet, kako lahko najbolje poskrbimo za svojo varnost poleti v hribih, smo vprašali Rajka Noča in Igorja Potočnika, gorska reševalca postaje GRS Jesenice, ki sta se nam pridružila na poti.

Več o tem na spletni povezavi Siol.net.

Podpis k fotografiji (Foto: Ana Kovač)
Primerna oprema gornika, ki se odpravlja v visokogorje: dovolj vode, visokoenergetski prigrizki, topla oblačila, kapa in rokavice, čelada, anorak, dežna prevleka za nahrbtnik, čelna svetilka, mobilni telefon s polno in rezervno baterijo, komplet prve pomoči, sveča in vžigalice v neprepustni vrečki ali škatlici, beležka in navadni svinčnik, aluminijasta folija.


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020