Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Irena Habjan Mušič, petek, 29. junij 2018, ogledov: 10549

Anton Sazonov – Tonač: Ni ga čez občutek, ko lahko nekomu pomagaš

Gorsko reševanje se je v stoletju z vidika napredka tehnike in reševanja precej spremenilo. Danes si težko predstavljamo strahotne stiske ljudi v nekdanjih časih, ko so se v gorah ponesrečili, bili udeleženi v nesreči ali ko se kdo izmed njih ni vrnil z gora. Zamudno obveščanje, zbiranje reševalcev, skromna reševalna oprema in oprema za prvo pomoč, dolgi časi, potrebni za pristop do mesta nesreča,preprosta oskrba ponesrečenih in skrajno naporni prenosi ponesrečenih so še dodanto zmanjševali možnost za preživetje.
V dobrih stotih letih delovanja gorskih reševalcev (natančneje 106 letih) se kljub razvoju tehnike, opreme, obveščanja in šolanja nekaj zagotovo ni spremenilo, in sicer motiv, volja, srčnost in pogum ljudi, ki kot prostovoljci odhitijo na pomoč, ko se od zgoraj oglasi klic na pomoč.
Razlogi za nesreče v gorah so si že od nekdaj podobni, gore ostajajo v svoji enkratni lepoti okolje, v katerem je verjetnost za nesrečo velika. Kljub izkušnjam, boljši ozaveščenosti in planinski izobrazbi, znanju in sodobni opremi ostajajo razlogi za nesrečo v gorah v vedno novih izzivih in motivih, ki si jih človek postavlja v gorah in v številnih objektivnih in subjektivnih nevarnostih, ki nikoli ne bodo povsem obvladljive.
Pogovarjali smo se z dvema generacijama gorskih reševalcev, Antonom Sazonovom – Tonačem in Katarino Čufer. Da, prav ste prebrali, gorsko reševalko v delu, ki je bilo še pred leti rezervirano za moške.

Več o tem na spletni povezavi Siol.net.

"Dacia in Gorska reševalna zveza Slovenije letos nadaljujeta zdaj že tradicionalno pot poglobljenega sodelovanja, ki temelji na skupnih vrednotah znamke Dacia in gorskih reševalcev. Ena od najhitreje rastočih avtomobilskih znamk v Evropi se je s svojo vrednoto zanesljivosti v vseh razmerah hitro poistovetila s tistimi, katerih zanesljivost rešuje življenja – gorskimi reševalci."

Fotografija: Bojan Puhek


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020