Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 19. marec 2018, ogledov: 14921

Martin je novi nosilec slovenske trobojnice


Zastavo ponosne Slovenije bo po doskočišču planiške velikanke od letos naprej vozil član postaje GRS Mojstrana Martin Pavlovčič.
Do lanskega leta je vodja planiške letalnice Iztok Pergarec - Ič popeljal zastavo Slovenije ob otvoritvi po doskočišču. Tako kot kolegi, vsi iz vrst teptačev, se je moral peljati popolnoma naravnost izpod odskočne mize na smučeh do najnižje točke letalnice okoli 280 metrov s hitrostjo, ki doseže tudi 125 km/h. Letošnjo Planico Pergarca med zastavonoši ne bomo več našli. Kdo bo novi zastavonoša najbolj pomembne, najlepše zastave v Planici? Povabljeni smo bili v Zgornjesavsko dolino, na Dovje, od koder izhaja Pergarec, kjer je slovensko zastavo predal Martinu Pavlovčiču, prav tako iz omenjen vasi. 49-letni Pavlovčič, ki danes živi v Mojstrani, na letalnici opravlja delo pomočnika vodje doskočišča in je bil Pergarčeva desna roka na olimpijskih igrah v Sočiju, ko so Planičarji za Ruse pripravili skakalnice pod olimpijskimi krogi.
V Planico je Pavlovčič, član postaje GRS Mojstrana, kot teptač prišel leta 1996: »Najbolj me je mikala vožnja zastave po doskočišču. Nikoli nisem bil registriran smučarski tekmovalec, sem pa navdušen smučar. Prvič sem stopil na dilce star štiri leta na lokalnem smučišču, tako nekako kot moj mlajši brat Uroš, ki je bil tekmovalec svetovnega pokala v alpskem smučanju.« Vendar to še ni vse, saj so Pavlovčičevi vsi vpeti v smučarijo: sin Bor je smučarski skakalec, lanski mladinski svetovni prvak in zlati na Olimpijskih igrah mladih. Starejša hči Tisa študira psihologijo ter znanost v športu v ZDA, kjer tekmuje v alpskem smučanju za univerzo v Minnesoti, žena Petra pa deluje v Nordijskem društvu Rateče - Planica na organizacijskem področju tekmovanj. »Kot novinec sem prvo leto, ko so mi dovolili, da sem se peljal po doskočišču, v roke dobil švicarsko zastavo, predal mi jo je kolega Janez Brojan, skupaj sva člana postaje GRS Mojstrana, in v mojih rokah je bila do letos.«

Kakšni so občutki, ko drvi po strmem doskočišču proti stotisočem navijačem? »Potrebno se je pripraviti, peljati zastavo na smučeh ni mačji kašelj. Uporabljam smuči nekdanjega smučarskega reprezentanta Matjaža Vrhovnika, elanke dolžine 217 cm, sicer so stare 15 let, ampak so najboljše. Vrhovnik jih je uporabljal za smuk,« razloži Pavlovčič. Teptači ne uporabljajo carving smuči, morajo imeti ravne ter čim daljše.

Preden sta si podala roke in je Pergarec izročil slovensko trobojnico novemu zastavonoši Pavlovčiču je zaključil: »Med nama ob tej priložnosti obstaja dogovor, neke vrste posebna klavzula ob primopredaji: če se mi bo kdaj še zahotelo peljati slovensko zastavo v Planici, mi jo mora Martin posoditi, tako, kot sem mu jo že jaz nekajkrat prej.«

Besedilo in fotografije Boštjan Fon

Fotogalerija

Avtor/ica: Boštjan Fon

Martin je novi nosilec slovenske trobojnice 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020