Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, nedelja, 12. november 2017, ogledov: 4443

70 let delovanja gorske reševalne službe Bovec

Zgodba se je začela že davnega leta 1947. Takrat se je z mnogimi popadki začelo rojevati sedanje društvo GRS Bovec. Sicer klenemu in zdravemu detetu ni bilo lahko na njegovi 70 letni poti. Preživel je mnoge tegobe, nekatere zelo krute.
Že leta 1952 so se novopečeni reševalci spopadli z enormno količino zapadlega snega na Bovškem. Ob njihovem skromnem številu in pomanjkanju opreme so se znašli po zdravi kmečki pameti.

Sledila sta oba katastrofalna potresa in  leta 2000 še plaz v Logu pod Mangrtom. Takrat nam je priskočila na pomoč celotna država, vključno z vsemi društvi, ki delujejo pod okriljem CZ.

Najhuje je, ko izgubiš prijatelje reševalce. Tudi mi nismo ušli tem črnim trenutkom. Doživeli smo in preživeli. Vendar rane ostanejo in, odvisno od trenutnega razpoloženja, več ali manj skelijo.
• Severna stena Špika. Dva mlada pripravnika sta omahnila v smrt.
• Ob nenadnem močnem vremenskem preobratu sta v severni steni Malega koritniškega Mangrta klonila pripravnik in njegova soplezalka.
• Kanin. Pri delu z helikopterjem se je hudo poškodoval že izkušeni reševalec letalec.
• Na Okrešlju je ugasnilo mlado življenje inštruktorja GRS in letalca reševalca.
• Pri delu v gozdu se je smrtno ponesrečil izkušen reševalec in vodnik reševalnega psa.
• Zadnji nas je skupaj s prijateljico zapustil gornik in reševalec z veliko začetnico Igor Zlodej.

Na srečo ima ta črna plat medalje tudi svetlo plat, ki s svojim močnim sijem daje energijo in optimističen pogled v prihodnost. Ko se ozrem na opravljeno delo in na mojo kilometrino reševanja, mi postane toplo pri srcu. Zakaj? Če lahko uporabim prispodobo, je takratno nebogljeno dete zraslo v odgovorno, zrelo in usposobljeno osebo.

Stalni razvoj doktrine reševanja zahteva nenehno izobraževanje, tako za šolsko mizo kakor na terenu.
Z večjim obiskom našega čudovitega kotička Slovenije in z razvojem novih adrenalinskih športov, se je povečevala tudi obremenitev reševalcev. Ampak še vedno imamo največ reševalnih intervencij v visokogorju.

Kaj in kako smo reševali skozi vsa ta leta smo poskušali sicer filigransko prikazati v obliki kronološke razstave, kratkega skeča in pričujočih fotografij.

Razveselili smo se obiska članov sosednjih postaj/društev GRS in služb, ki delujejo v okviru CZ, predsednika Gorske reševalne zveze Igorja Potočnika, predstavnika URSZR Nova Gorica Sama Kosmača in župana občine Bovec Valterja Mlekuža.

Prav besede slednjega so mi prijetno sedle v uho. Dejal je, da smo heroji, ko nesebično tvegamo svoja življenja in kar se mi zdi še bolj pomembno, izrazil je čast našim družinam in svojcem, ki trepetajo za nas in naša življenja in nestrpno čakajo naše vrnitve z gora.

Predsednik zveze Igor Potočnik in predsednik društva GRS Bovec Tine Cuder sta se v nagovorih dotaknila svetlih in temnih trenutkov delovanja našega društva in se spomnila vseh preminulih, ki smo se jim poklonili z minuto molka.
Glede na številne pohvale in čestitke, si upam trditi, da je slovesnost in pričujoča razstava uspela in dosegla svoj namen. Hvaležni smo tudi za prejeta darila od sosednjih društev GRS kot tudi Zveze.

Vsa pohvala pripravljalnemu odboru in seveda članom za res čudovito pripravljeno slovesnost.

Naj zaključim z mislijo člana pripravljalnega odbora Darja Muznika, ki je dejal, da so na reševalnih intervencijH težki in hkrati lepi trenutki. Največkrat sta dovolj že pogled ali zahvala ponesrečenca, to nam napolni dušo in da energijo za naslednja posredovanja.

Besedilo: Lado Mrakič Fotografije: Darjo Muznik

Fotogalerija

Avtor/ica: Darjo Muznik

70 let delovanja gorske reševalne službe Bovec 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020