Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, sreda, 18. oktober 2017, ogledov: 4649

Konferenca Eurisy v Brixnu

11. oktobra  smo se na vabilo organizatorja udeležili konference Eurisy na temo "Satellite applications for the Alps , Serach and rescue edition". Na konferenci smo predstavili integracijo naše aplikacije SarOS v delo GRZS.
Eurisy (www.eurisy.org) je neprofitna evropska organizacija, njen glavni cilj pa je povezovanje satelitskih tehnologij s končnimi uporabniki in družbo (acting collectively to bridge space and society). Letošnja konferenca se je ukvarjala tudi z vprašanji satelitskih aplikacij v SAR ( search and rescue) organizacijah.

V uvodu je predstavnik avstrijske gorske reševalne službe predstavil koncept lociranja izgubljenih planincev in managment vodenja iskalnih akcij. O tem smo že predhodno debatirali na ravni Alpe-Adria  preteklo leto v Kranjski gori. Svoje rešitve so predstavili tudi predstavniki Bavarske gorske reševalne službe. Imajo zelo podobna izhodišča in rešitve, kot naša aplikacija SarOS, kar pomeni prednaloženo kartografijo,mobilne baze na terenu in sledenje preko GSM in UKV omrežij  reševalcem na terenu. V nadaljevanju so svoje rešitve predstavili še predstavniki slovenske URSZR ( Alpsar, Gaea plus in SmartLocator).

20171011.Eurisy_2

Na konferenci se je predstavilo tudi podjetje Iridium, ki s svojim satelitskim omrežjem ponuja storitve voice in data komunikacije, dostopne po vsej zemeljski obli. V nadaljevanju so imeli predstavitve še predstavniki ESA ( Europian Space Agency), ki pod okriljem EU gradi satelitsko omrežje Galllileo in v prihodnje načrtuje kar nekaj za SAR organizacije zanimivih aplikacij.

V sklopu konference " Kako naprej", sta platformo SarOS GRZS  predstavila Matjaž Šerkezi in Dušan Peček. V skopo odmerjenem času sta poudarila vse bistvene lastnosti in prednosti našega programa za delo v gorsko reševalni službi. Pomembno se mi zdi, da razmišljamo podobno kot ostale reševalne službe in menim, da smo na pravi poti k končnemu cilju.

20171011.Eurisy_1

V zaključku konference je pogovor tekel o spoznanjih in možnih odgovorih glede satelitskih aplikacij v Alpah.

- Platforme in aplikacije se razlikujejo in vsaka služba razvija svoje rešitve, ki  med seboj niso kompatibilne.
- Ni enotnega dostopa do podatkov in kartografije, ki je dostopna na nivoju posameznih držav. Tudi kvaliteta podatkov je glede na posamezno državo zelo različna. Pojavlja se vprašanje javne dostopnosti satelitskih kart , ki jih producira Copernicus Emergency Service v okviru EU.
- Končni uporabniki si običajno po zaključku evropskih projektov finančno ne morejo privoščiti produktov in tehnologije
- Javni in zasebni interesi na področju posameznih držav
- Ideja o enotnem CIS ( skupni informacijski prostor) je sicer zelo zanimiva, ampak ternutno zaradi različnih zakonodaj v okviru šestih držav na Alpskem loku praktično neizvedljiva.

Vprašanja so ostala brez pravih odgovorov, pomembno pa je, da se z njimi ukvarja organizacija in skupina ljudi, ki išče rešitve in ima možnost vplivati tudi na evroposko politiko.

 "Danes tehnika ni več težava, na voljo je ogromno omrežij in aplikacij. Bistvo je prepoznati in definirati lastne potrebe in iskati temu primerne rešitve. Evropski projekti običajno generirajo visokotehnološke rešitve, ki si jih po zaključku projektov končni uporabniki ne morejo več privoščiti. Skozi spremljanje konference sem še bolj prepričan, da smo z našim projektom SarOS na pravi poti."

besedilo: Slavc Rožič
fotografije: Matjaž Šerkezi


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020