Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, torek, 10. oktober 2017, ogledov: 4897

Nassfeld vaja VRP 2017

Gostovanje na letnem tečaju »iskanja in nakazovanja človeškega tkiva« vodnikov reševalnih psov avstrijske pokrajine Koroške od 05. - 08.10.2017
Smučišče Nassfeld, 1600 m.n.v., gostišče Plattner.

Po prihodu v četrtek zvečer smo se seznanili s programom dela, vodniki smo se predstavili in razdelili smo se v skupine po 5 - 8 vodnikov. Vseh skupaj nas je bilo 30, vodje skupin pa so bili Manfred, Leo, Albin, Lorenz, Guenther in letos prvič Ullrich. Z Ajko sva bili pri Leu. Pogrešali smo »legendo« Hermanna, ki pa se je zaradi slabega zdravja upokojil. Na mojo željo smo ga poklicali in mu zaželeli še veliko lepih let v pokoju.

Petek dopoldan nam je postregel z močnim vetrom in mrazom. Za ogrevanje smo ponovil igranje pes - vodnik in pes - tuja oseba. Sledilo je iskanje igrače z motivacijo in kasneje brez le te. Vsak par (vodnik in pes) sta izvedla tri iskanja (teren se je z vsakim iskanjem povečeval). Sledilo je kosilo in počitek.
Popoldan smo izvedli zopet tri iskanja na bolj zahtevnem terenu, tako da pes ni dosegel igrače (veliki balvani, drevesa, potok, luknje) in je moral nakazati z kopanjem, skakanjem oziroma laježem. Iskanje smo zaključili okoli 17 ure. Zvečer je dr. Ulley Rolles, psihoterapevtka, imela predavanje ZADNJA URA - Medicinski in psihološki pogled na smrt.
Sledila je večerja ter prijetno druženje in izmenjavanje mnenj.

Sobotno dopoldne so se psi srečali z vonjem razpadajočega tkiva tako, da so v začetni fazi iskali igračo, ki je bila čez noč v škatli z razpadajočim tkivom, kasneje pa so iskali le tkivo, potrditev pa smo naredili z igračo, hrano ali z obojim.
Popoldan je sledil piknik z gosti hotelov, obvezna povorka vseh vodnikov in psov in dve prikazani iskanji pogrešanih.

V nedeljo smo ponovili iskanje tkiva na zahtevnejšem terenu in izvedli krajši pohod. Ajka se je vse dni odlično odrezala in ponosno zastopala »slovenske barve«. Sledilo je kosilo, analiza, podelitev priznanj in odhod domov.

Zahvaljujem se inštruktorjem, GRZ Koroške, gostiteljski družini Plattner ter GRZS.


Besedilo in fotografije: Trnkoczy Ana, DGRS Bovec (gorska reševalka in vodnica reševalnega psa)

Fotogalerija

Avtor/ica: Ana Trnkoczy

Nassfeld vaja VRP 2017 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020