Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 5. oktober 2017, ogledov: 5060

Pol stoletja Letalske policijske enote

Pet različnih tipov helikopterjev LPE je bilo parkiranih na letališki ploščadi hangerja enote, ki trenutno šteje 40 ljudi. Dva od 21 pilotov sta, med slavjem, pripeljala s šestim plovilom pripadnike Specialne enote. Usklajeno so pokazali, kako na terenu rešiti ranjenega kolega, ki so ga, nameščenega v posebni vreči, z jeklenico in spremljavo enega iz enote dvignili v plovilo in odpeljali na varno.
Starost helikopterske flote, na kar je opozoril tudi mladi pilot, Nejc Travner, je 154 let! "Najmlajše" plovilo je staro deset let, zato LPE upravičeno čaka na pomlajevanje.

Za še učinkovitejše delo. Davnega 1968 je takratni pilot Andrej Andolšek, s prvim helikopterjem AB 47/J-2A, opravil prvo reševanje v gorah. Skupaj s tehnikom Emilom Stepančičem, sta leto prej prišla v enoto iz takratnega vojaškega letalstva.
Na današnji proslavi, na letališču dr. Jožeta Pučnika, v hangerju enote LPE je spomine na začetke obudil Martin Rebolj, ki je bil odgovoren za tehnični del, danes je to letalsko tehnični oddelek znotraj LPE.
Generalni direktor policije, Marjan Fank je v govoru poudaril pomen enote, ki za še učinkovitejšo delo nujno potrebuje pomlajevanje flote.

V posebni publikaciji, z močnimi fotografijami Uroša Podlogarja, so med drugim zapisali, da so v zadnjih desetih letih bile posadke s floto 16.210 ur v zraku. Od teh so 3650 ur namenili medicinskim letom, 4570 ur za šolanja in usposabljanja, kar je še posebej poudaril sedanji v. d. vodja enote, Tržičan, Robert Kralj. V tem desetletju so prepeljali 2750 obolelih in ponesrečenih oseb ter novorojenčkov z inkubatorji.

In trije od teh so se danes, na najbolj izvirni način, zahvalili enoti, 10 letni Leon in 6 letna Aleks in Bina.
Pred njo je pokleknil vodja enote, Robert Kralj, da mu je lahko izročila šopek in rekla, v imenu vseh, HVALA za rešena življenja. Leon pa je prebral še dodatek, da bodo, ko bodo veliki, tudi oni pomagali drugim!
Če bi kdo takrat slučajno prišel mimo hangerja, bi lahko pomislil, da so se prav vsi povabljeni zbrali pravzaprav za to "snubljenje". Še posebej, če bi takrat policijski orkester zaigral kakšno primerno melodijo.

P.S.
Ob koncu moram dodati, da sem kot novinar - dopisnik, najprej Dela in nato Slovenskih Novic, domala četrt stoletja spremljal, s svinčnikom in fotoaparatom, njihovo delo. Tudi takrat, ko so bili sami nekajkrat udeleženi v nesrečah. A je bilo veliko več svetlih zgodb. Poskrbel sem, da so tehniki, piloti in reševalci "nastopali" v zgodbah, z imeni in priimki.
Zagotovo to vsem ni bilo všeč, a tudi zaradi poslanstva LPE, posebej pri reševanjih v gorah in drugih prevozih, sem nehote obogatil arhiv enote.

Povezava

Besedilo in fotografije: Mirko Kunšič

Fotogalerija

Avtor/ica: Mirko Kunšič

Pol stoletja Letalske policijske enote 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020