Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, sobota, 23. januar 2016, ogledov: 23157

Nesreča v Sovatni

Mojstrana, 22. januarja.Nekaj po četrti petkovi jutranji uri so zabrneli pozivniki gorskih reševalcev postaje Mojstrana. Zabeležili so sporočilo o gorniški nesreči. Center za obveščanje iz Kranja je sporočal o nezgodi enega izmed naveze dveh alpinistov, ki sta se v temnem jutru vračala proti dolini Vrat. Zgodilo se je na področju Sovatne, znane in velikokrat uporabljene poti za sestopanje v dolino Vrat.
»Fant, ki je dopoldan prišel do nas, je bil vidno pretresen, takoj smo vedeli, da gre za soplezalca drugega, tega, ki so ga šli iskat naši fantje,« nam je v enem izmed lokalov v Mojstrani ob dopoldanski kavi dejala gospodična za točilnim pultom. Kadar gredo njihov gorski reševalci proti triglavskim ostenjem, se po vasi to razve v nekaj trenutkih. Čeprav še uradno zaprte, se odprejo vrata trgovine in pripravi sendvič za po poti, skuha se močna kava v lokalu poleg in se tako na svojevrsten način zaželi srečno. In potem vsi čakajo, da se njihovi fantje, drugače jih ne poimenujejo, vrnejo nazaj v dolino. Tokrat so se gorski reševalci vrnili v dolino z žalostno vestjo, ki so jo domačini že slutili. Niso zmogli pomagati, čeprav so hoteli po najboljših močeh, kajti tako je njihovo poslanstvo. Bili so le tihi spremljevalci letošnje druge tragične nesreče v naših gorah, kjer je življenje izgubil Rok Ružič, alpinist iz Ljubljane. V prvi, pripetila se je drugi dan letošnjega leta, se je na Raduhi smrtno ponesrečil član Gorske reševalne službe Koroške in policist Grega Miklavc.

Zaradi vremenskih razmer, poti proti vrhovom Julijcev se je trdno oklepala gosta oblačnost, asistenca helikopterja sprva ni bila mogoča. Niti pri prevozu moštva na izhodišče oziroma nekam v bližino mesta nesreče, niti kasnejši transport preminulega v dolino, ki so ga gorski reševalci opravili na svojih ramenih. »Morda bi lahko poklicali na pomoč helikopter, a smo se že nahajali precej blizu Sovatne, ko se je za nekaj časa razprlo nebo. Ker smo videli, da se zna oblačnost kmalu zapreti in bi to pomenilo precej težav tako za posadko plovila kot za nas, smo se domenili, da bomo akcijo opravili klasično, torej peš,« je dejal namestnik načelnika postaje GRS Mojstrana in naš vodnik na pohodih Sto žensk na Triglav Miha Pintar.

»Kot smo lahko izvedeli, sta fanta plezala cel dan v Stenarju, potem pa ju je na vrhu ujela noč,« je povzemal načelnik postaje GRS Mojstrana in vodja akcije Jože Martinjak. Pokojni Ružič, član Akademskega Alpinističnega odseka Ljubljana se je s soplezalcem, novomeščanom Domnom Kastelicem, sicer članom istega alpinističnega odseka, podal v smer Psihoza škotskih lijakov. V žargonu to smer plezalci poimenujejo tudi Markovičev vstop v zgornji štuk Stenarja v spomin na v Himalaji umrlega dolenjskega alpinista Andreja Markoviča, ki je sklenil življenje v ostenju Jongsang Rija. »Plezalca sta vedela, da na tistem področju ni nikjer moč najti zavetja da bi prebila noč, zato sta se odločila za sestopanje,« pove Martinjak: »Bila sta odlično opremljena, hkrati polna znanja in veščin, dobra alpinista, kar gre sklepati po smeri, ki sta jo preplezala.« Ružič in Kastelic sta našla pot čez Sovatno in prispela do spodnjega skoka pod Stenarjem nekje na višini okoli 1800 višinskih metrov. »Tam je okoli petdeset metrov vertikale, zgoraj pa je močno poledenelo. Kako pravzaprav se je zgodilo, zakaj je prišlo do zdrsa, nismo mogli ugotoviti. Nesrečni fant je padel čez skok in kot smo sklepali, je bl v trenutku mrtev. Soplezalec je sestopil do njega, a žal mu ni mogel pomagati, poškodbe so bile prehude.«

V ranem jutru je bila aktivirana posadka desetih gorskih reševalcev iz Mojstrane, poleg njih je pomagal v akciji še Robert Ternik, pripadnik gorske enote policije. Mojstrančani so do mesta nesreče iz doline Vrat, izpred Aljaževega doma, potrebovali slabo uro. Potem so opravili vse potrebno za spust preminulega v dolino, kar je trajalo dobro uro. Ob tem je potrebno pudariti, da razmere za gibanje v visokogorju niso idealne. Slabe tri mesece nazaj so mojstranški gorski reševalci že imeli primer tragične gorniške nesreče, ko sta ob prečenju snežišča pod Ržjo v smrt omahnila dva gornika.

Besedilo: Boštjan Fon
Fotografije: Arhiv GRS Mojstrana

Fotogalerija

Nesreča v Sovatni 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020