Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Dušan Polajnar, torek, 26. november 2013

Vaja reševanja z žičnic na Voglu

V nedeljo 24. 11. 2013 smo reševalci GRS postaje Bohinj, skupaj z žičničarji smučarskega centra Vogel in predstavniki CZ izvedli vajo reševanja potnikov z žičniških naprav. Malo po osmi uri nas je gondola pripeljala v pravo zimsko idilo. 
Približno ¾ metra snega oblačno in občasno megleno vreme je poskrbelo za čisto realne okoliščine v katerih se reševanje največkrat izvaja. Dejstvo je, da vaje nikoli ni dovolj, zato je bila izvedena vaja zelo dobrodošla tako za nas, kot za žičničarje.

Prišlo je do mehanske okvare in zastoja štirisedežnice Brunarica. Na sedežnici je obtičalo 20 potnikov, ki jih je bilo potrebno s pomočjo reševalnih naprav s sedežev spustiti na tla. Določili smo varno območje gibanja in zborno mesto za rešene potnike. Za vodenje in potek vaje je bila odgovorna GRS Bohinj, za popis in nadaljnjo oskrbo ter morebitni transport rešenih potnikov pa vodja smučišč Žičnice Vogel.

Vaja je sicer potekala v treh ponovitvah, z namenom, da smo se reševalci in potniki večkrat zamenjali. Vaja je potekala brez zapletov, še enkrat pa se je izkazalo, da je vzajemna pomoč GRS-ja in žičničarjev v taki situaciji še kako pomembna.
Nazadnje smo izvedli še eno vajo in sicer reševanje potnikov iz gondolske kabine. Za reševanje smo uporabili namensko reševalno napravo proizvajalca žičnice, na pomoč pa je »prižimaril« tudi reševalec, ki je potnike nato spuščal na varna tla s pomočjo vrvne tehnike.

Po končani izčrpni analizi smo vajo zadovoljni zaključili vsi žičničarji in reševalci ob cca 13.00 uri.

Za uspešno izvedeno vajo se lepo zahvaljujemo žičnicam Vogel in vsem sodelujočim.

Besedilo in fotografije: Damjan Gašperin

https://www.grzs.si 22. 11. 2019