Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Dušan Polajnar, petek, 18. avgust 2017

Reševanje pri slapu Parabola

Pretekli vikend sem bil prvič priča helikopterskemu reševanju ponesrečenca v gorah, na Bovškem se je pri slapu Parabola poškodoval, zlomil nogo 11 letni fantič iz Nizozemske, ki je bil tu na počitnicah z družino.
Že sam prihod ekipe z dvema kombijema opreme nam je bil nerazložljivo hiter, kako so popokali vso tisto šaro na ramena in zagrizli v breg. Nismo vedeli, da so namenjeni tja kamor mi, ko smo prišli do slapa, smo doumeli vso resnost situacije. Potreben je bil klic helikopterja. Z ene strani globeli je stal en reševalec tik nad 48 metrskim slapom in prepadom, da je varnostno opazoval bližanje helikopterja...na drugi strani drug del ekipe, večina je bila seveda na dnu, pri fantiču, ki so ga oskrbeli. Ko je prispel helikopter pa kot v kakšnem akcijskem filmu....pilot je poletel čisto v grapo, med prepadne stene na eni in drevesa na drugi strani, kako mirna mora biti roka takrat na komandi si lahko samo predstavljam, da se helikopter ni premaknil niti milimeter v lebdenju....reševalca na jeklenici so spustili do tal, zataknil je nosila, na katerih je bil ponesrečeni v kljuko jeklenice, z vitlom so ju potegnili v helikopter in že jih ni bilo več...vse skupaj je trajalo ne vem...nenormalno hitro, minuto, dve.

Vsi prisotni smo obnemeli in ostali na mestu s solzami v očeh in spontani aplavz in čestitke so deževale iz vseh strani.

Kakšno srce, pogum, čast...klobuk vam odkrijem vsem.

Pa upam, da vam ga odkrije tudi kdo takrat, ko se morate borit za par centov dodatka pri urni postavki ali malici, če vam sploh kdo kaj da...v tej deželi prostovoljstva.

Do konca življenja bom pomnil ta prizor.

Besedilo in fotografije: Silvo Čelhar, Pivka

https://grzs.si/novice.php?pid=529 22. 11. 2019