Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Dušan Polajnar, torek, 27. september 2016

Vaja Glinščica 2016

V soboto, 24.9 smo se člani postaje GRS Tolmin, skupina Ajdovščina (z okrepitvijo iz Tolmina), udeležili skupne vaje z Italijani v Glinščici. Tržaška postaja (Soccorso alpino Trieste) je namreč za proslavitev 60. obletnice delovanja, organizirala dvodnevno vajo v dolini Glinščice, na katero je povabila tudi nas, ter postajo Sappada iz Karnijskih Alp.
Mi smo se udeležili samo sobotnega dogajanja. Scenarij je predvideval ponesrečeno osebo v zgornjem delu 40 m slapu. Najprej je bilo potrebno opraviti spust ponesrečenca z nosili do vznožja slapu, ter izvesti preusmeritev spusta, na breg potoka. Nato je sledil štafetni dvig ponesrečenca do poti. Vsaka postaja je bila odgovorna za določen del reševanja, nekaj članov pa smo pomešali med ekipe, da smo lahko dobro spoznali in primerjali različne tehnike reševanja . Na koncu smo izvedli še analizo in sklenili uspešno vajo ob dobri hrani in pijači. Tržačani so se zares potrudili.
Z uspešno vajo smo še utrdili dobre odnose in se že dogovorili za nadaljnje sodelovanje, tudi s kolegi iz Sappade. Tržačanom se zahvaljujemo za gostoljubje in jim čestitamo za uspešnih 60 let postaje.
Video:
https://www.facebook.com/soccorsoalpinotrieste/videos/976887985753659/

Tadej Slokar

https://grzs.si/novice.php?pid=447 21. 8. 2019