Novice
Novica
Reševalne akcije

13. 8. 2024

Tragične Plemenice (11. 8.) in usodne Kamniško-Savinjske Alpe (12. 8.)

Pravimo, da se nesreče v gorah dogajajo in se bodo dogajale zmeraj. Vsi si želimo, da bi bilo takih dni, kot so dnevi, ki so za nami, čim manj. A kljub temu so tukaj in nas opominjajo, kako dragoceno in minljivo je življenje. Te dni sta v gorah ugasnili dve življenji, svojcem ponesrečenih izrekamo iskreno sožalje. Hkrati pa so minuli dnevi ponovno pokazali, kako nevarno je delo gorskih reševalcev. Na reševalni akciji se je 12. 8. huje poškodoval gorski reševalec GRS Kamnik (odprt zlom noge).

Reševanje 11. 8.:

Tuji državljan je pri vzponu čez Plemenice nenadoma padel z dela poti, ki ni zavarovan z jeklenico. Na pomoč je poklical njegov prijatelj, ki je nesrečo videl.

Reševanje je bilo glede na teren zahtevno. V času našega dela v in pod steno je po prijatelja ponesrečenega prišel gorski reševalec letalec iz Bovca ter ga odpeljal v Bovec, kjer je za njega poskrbel policist PP Bovec. Na intervenciji je bila dežurna ekipa GRZS z Brnika in gorski reševalci GRS Bovec.

Pohodnika sta bila primerno opremljena, nesreča se je zgodila na izpostavljeni poti, na mestu, ki ni opremljeno z jeklenicami (zelo zahtevna pot, ki ni ferata, je le zavarovana planinska pot, ki na vseh izpostavljenih mestih ni opremljena z jeklenicami).

Nekaj časa za tem smo šli na pomoč še pohodnikoma, ki padca tragično preminulega nista videla, sta pa opazovala reševanje, kar je pri pohodnici povzročilo stisko in ni mogla nadaljevati poti.

Če se pred vami zgodi nesreča, v večini primerov ni potrebe po obračanju, še vedno pa je treba upoštevati, da lahko veliko ljudi to močno prizadene in tudi če niso povezani s ponesrečenim, se jih videno lahko tako dotakne, da ne morejo nadaljevati, zato takim priporočamo, da se obrnejo oz. če to ni možno, kot pri omenjenih, je bolje, da pokličejo pomoč, kot da se pripeti še ena tragedija.

Gorski reševalci po zaključku vsake intervencije naredimo analizo videnega in kako smo izpeljali reševanje ter se o tem pogovorimo.

Reševanje 12. 8.:

Od četrtka, 8. 8., je potekala iskalna akcija slovenskega pohodnika, ki se je odpravil na turo na Skuto.

Po intenzivni iskalni akciji smo pogrešanega v ponedeljek, 12. 8., našli pokojnega na območju Kamniško-Savinjskih Alp.

Reševanje, prenos pokojnika je potekalo s pomočjo vrvne tehnike, pri tem se je sprožila skala, ki je poškodovala gorskega reševalca, člana GRS Kamnik. Trenutno je po včerajšnji operaciji na zdravljenju zloma noge v UKC Ljubljana. Želimo mu dobro in hitro okrevanje.

foto: reševanje Plemenice; iskalna in reševalna akcija GRS Kamnik (foto M. Petek in V. Habjan)

 
Skupaj z nami

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI