Novice
Novica

16. 7. 2024 / GRS Bovec

Avtor: GRS Bovec

Na slavnostni seji občine Bovec je naš član z GRS Bovec, Franc Čopi prejel naziv za častnega občana občine Bovec

Franc Čopi je v vrste GRS vstopil leta 1970. Kot zagnan planinec in odličen smučar se je hitro uveljavil v naših vrstah, saj mu nič ni bilo pretežko narediti.

S svojim entuziazmom je veliko časa posvetil različnim tečajem in vajam, ki so se odvijali v stari koči na Kaninu in potem še pri gradnji nove koče, ko je stara pogorela. Kljub gradnji svoje nove hiše, si je vsakič vzel čas za akcije in vaje, ki jih je imelo društvo GRS Bovec. V letu 1990 se je izučil za gorskega reševalca letalca in to pridobljeno znanje opravljal celo desetletje, ko je bilo reševanje s helikopterji še v povojih. Velikokrat smo z odprtimi usti poslušali vse njegove prigode, ki nam jih je vneto pripovedoval. Njegove vrline in delo, ki ga je opravil, so orali ledino sodobnega gorskega reševanja. V 60-ih letih je prehodil Slovensko planinsko transverzalo, v 70-ih letih pa se udeležil vseh mednarodnih ekskurzij članov PD Bovec v Alpe ter osvojil vrhove kot so Marmolada, Veliki Klek (Grossglockner), Mont Blanc, Matterhorn in Monte Rosa. S svojimi alpinističnimi in smučarskimi izkušnjami je postal nepogrešljiv član GRS Bovec.

Leta 2010 je zaključil delo aktivnega reševalca, je pa še vedno aktiven zaslužni član/veteran. Za svoje dolgoletno udejstvovanje v GRS je leta 2005 dobil plaketo CZ, par let pozneje zlati znak GRZS, ter leta 2008 plaketo za življenjsko delo.

O njem so krožile številne anekdote, ena od teh je ta, da je veljalo, če imaš Franca v akciji, sploh ne rabiš radijske postaje, tako daleč se ga sliši. Naše praznovanje ob 70. letnici društva GRS Bovec bi si težko predstavljali brez vseh njegovih rekvizitov in zgodb, ki jih je predstavljal mlajšim generacijam. Velikokrat, ko se utrujeni vrnemo z različnih vaj, nam s kolegom Pepijem pripravita slastno pojedino, kjer se podružimo in obujamo spomine.

ČESTITAMO!

 
Skupaj z nami

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI