Novice
Novica

3. 9. 2024 / GRS Bovec

Mednarodna vaja 3 gorskih reševalnih služb na temo reševanja iz sotesk

V soboto, 31. 8., je v soteski potoka Predelica potekala mednarodna vaja 3 gorskih reševalnih služb: iz Slovenije, Italije ter Avstrije, na temo reševanja iz sotesk.

Ideja za to vajo se je rodila že v začetku letošnjega leta, ko smo se nekateri člani iz GRS Bovec odzvali na povabilo iz Furlanije, kjer smo v kraju Moggio Udinese pri Tolmezzu izvedli suho vajo. “Forra Boys,” skupina, ki združuje 18 aktivnih članov iz več društev italijanske gorske reševalne službe Soccorso Alpino e Speleologico (CNSAS), je takrat predlagala, da organiziramo skupno vajo v Sloveniji. To je sovpadalo z že načrtovanim strokovnim izletom gorskih reševalcev iz avstrijske Štajerske v Bovec. Ko se je približeval datum obiska, smo se vse tri službe (GRS Bovec, Soccorso Alpino, Bergrettung Steiermark) dogovorile, da v zgornjem delu Predelice preizkusimo različne tehnike reševanja, s poudarkom na uporabi nosil “KONG Canyon 911”, ki so bila razvita pred več kot desetletjem prav za delo v zahtevnih pogojih, kot so vodni tokovi in slapovi v soteskah.

Zbrali smo se “Pri Mlinču” in po uvodnem ogledu nosil odšli na vstopno točko v Predelico. Poleg 6 reševalcev iz GRS Bovec, sta se vaje udeležila tudi 2 člana komisije za reševalne tehnike (GRZS) iz sosednje postaje GRS Bohinj, ter 2 inštruktorja Soteskarske zveze Slovenije, ki se ukvarja predvsem z izobraževanjem vodnikov soteskanja.

Skupaj nas je bilo več kot 30, zato smo se razdelili v več skupin, ki so izmenično skrbele za transport nosil preko vseh 9 slapov.

Uradni del vaje se je zaključil po spustu čez slap “Zaročenca”, nato je sledil samo še spust preko slapov spodnje Predelice do Loga pod Mangartom.

Vaja je bila uspešna, izmenjali smo si informacije in znanja, ki so dobrodošla pri organiziranju reševalnih ekip iz sotesk tudi v Sloveniji. Vsi smo se strinjali, da je potrebno tovrstne vaje izvajati tudi v prihodnje.

 
Skupaj z nami

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI