Novice
Novica
Dogodki

16. 9. 2024

Dan gorskih reševalcev 2024: V svoje vrste sprejeli 24 novih gorskih reševalcev in 6 gorskih reševalcev inštruktorjev ter počastili 100. obletnico GRS Jesenice

Na dnevu gorskih reševalcev 2024 so gorski reševalci v svoje vrste sprejeli 20 novih gorskih reševalcev, 4 nove gorske reševalke in 6 novih gorskih reševalcev inštruktorjev iz društev gorsko reševalnih služb iz vse Slovenije. Hkrati so v dvorani Kolpern na Jesenicah na slavnostni akademiji obeležili 100. obletnico delovanja društva GRS Jesenice.

Sobota, 14. 9. 2024 je bil dan za praznovanje stoletne tradicije neprecenljivega prostovoljnega dela, predanosti in poguma, ki so ga skozi generacije kazali gorski reševalci in gorske reševalke z Jesenic. Skupaj so počastili preteklost, se ozrli na dosežke in začrtali smernice za prihodnost.

Slavnost ob 100. obletnici delovanja GRS Jesenice se je nadaljevala s prikazno vajo reševanja, tradicionalnim tekmovanjem v prvi pomoči med društvi slovenskih gorsko reševalnih služb in podelitvijo priznanj novim reševalcem in inštruktorjem.

Slavnostna obeležitev 100. obletnice GRS Jesenice

Jeseniški gorski reševalci leto 1924 štejejo za začetek njihovega organiziranega delovanja in reševanja v gorah.

Prav jeseniški gorski reševalci so bili med pionirji razvoja reševanja v gorah in aktivni soustvarjalci sodobnih pristopov na področju alpinizma, tipizirane tehnike reševanja, reševanja iz plazov in uporabe reševalnih psov.

Društvo Gorska reševalna služba (GRS) Jesenice se je skozi obdobja nenehno posodabljalo in prilagajalo potrebam po reševanju in pomoči v gorah in drugih težje dostopnih terenih tako v organizacijskem kot tudi strokovnem smislu. Danes ima GRS Jesenice 47 članov, društvo vodi predsednik Igor Potočnik. Med člani so poleg gorskih reševalcev tudi reševalci letalci, inštruktorji gorskega reševanja, zdravniki, medicinski tehniki, vodniki reševalnih psov, pa tudi veterani in pripravniki za gorskega reševalca.

Izvajajo različna reševanja, pri čemer je največ poškodb zaradi zlomov in zdrsov, sodelujejo pa tudi v iskalnih akcijah pogrešanih in izgubljenih oseb na vseh težje dostopnih terenih. S tem pa njihovo delo ni končano. Reševalci morajo tekom leta opraviti več usposabljanj, kjer pod vodstvom inštruktorjev vadijo tehnike reševanja in usklajenost delovanja v primeru aktivacij. Svoje znanje primerjajo z drugimi društvi na različnih tekmovanjih in srečanjih, vse pogosteje pa tudi na skupnih vajah z gorskimi reševalci iz Beljaka, s katerimi si delijo mejo v Karavankah. Poseben del namenjajo reševanju s helikopterjem in reševanju z žičnic. Izvajajo tudi dežurstva na različnih prireditvah in dogodkih (sankaške tekme, pohodi, gorski teki…), rešujejo pa tudi na smučiščih.

V društvu nenehno posodabljajo opremo za reševanje, saj moraj, če želijo reševanje opraviti varno in zanesljivo, uporabljati brezhibno in tipizirano reševalno opremo. Del nje morajo kupiti tudi z lastnimi finančnimi sredstvi, borijo pa se tudi za rešitev prostorske stiske in da bi nekoč imeli svoje lastne, tople in dovolj velike prostore.

Gorski reševalci so hkrati običajni in vendarle tudi malo posebni ljudje. Ljudje, ki so pripravljeni najprej vložiti ogromno časa in energije za to, da postanejo gorski reševalci, da nato lahko v svojem prostem času, brezplačno, na račun svojega zasebnega življenja rešujejo vsakogar, ki potrebuje pomoč. Kljub temu to še vedno delajo z veseljem in z velikim srcem. Tudi na Jesenicah že 100 let.

24 novih gorskih reševalcev in 6 novih gorskih reševalcev inštruktorjev

Podeljena so bila priznanja novim gorskim reševalcem in reševalkam. Novi gorski reševalci so za naziv gorski reševalec uspešno opravili številna usposabljanja v svojih društvih GRS, na koncu pa še skupna usposabljanja GRZS: tečaj, usklajevalni seminar in izpit iz letne tehnike reševanja, tečaj, usklajevalni seminar in izpit iz zimske tehnike reševanja, uspešno opravljen 80-urni tečaj iz prve pomoči ter uspešno opravljeno usposabljanje za modul A – usposabljanje za varno delo s helikopterjem. S pridobitvijo naziva so novi gorski reševalci ustrezno usposobljeni za reševanje v gorah v letnih in zimskih razmerah ter za nudenje pomoči ob naravnih in drugih nesrečah.

Nove gorske reševalke in gorski reševalci so postali: Ivana Potočnik (GRS Radovljica), Zala Dragonja (GRS Kranj), Anja Fabčič (GRS Ljubljana), Tea Močnik (GRS Ljubljana), Davor Mrvič (GRS Mojstrana), Jure Bukovec (GRS Radovljica), Boštjan Dečman (GRS Celje), Jernej Radoja (GRS Celje), Uroš Cigljar (GRS Celje), Uroš Klavora (GRS Bovec), Žiga Langus (GRS Bovec), Uroš Arh (GRS Bohinj), Rok Kozjek Mencinger (GRS Bohinj), Dušan Kunc (GRS Škofja Loka), Primož Tavčar (GRS Škofja Loka), Davo Mihev (GRS Koroške), Rok Ropret (GRS Kranj), Zala Dragonja (GRS Kranj), Vid Vilhar (GRS Ljubljana), Anže Vasle (GRS Ljubljana), Matjaž Lazar (GRS Ljubljana), Aljoša Polak (GRS Ljubljana), Žan Vidic (GRS Kranjska Gora).

Priznanja za nove gorske reševalce inštruktorje so prejeli: Sašo Ocvirk (GRS Celje), Alen Jurečič (GRS Bovec), Teo Žagar (GRS Bovec), Matevž Stranig (GRS Rateče), Aleš Habjan (GRS Bohinj), Aleš Hočevar (GRS Kamnik).

Novi gorski reševalci inštruktorji so opravili naslednja usposabljanja: usklajevalni tečaj in izpit z letne tehnike reševanja v gorah, usklajevalni tečaj in izpit iz zimske tehnike reševanja v gorah, usklajevalni tečaj iz posebnih oblik reševanja v gorah in v primeru drugih nesreč ter dopolnila izobraževanja in usposabljanja (andragoški seminar, tečaj za vodje intervencij). S pridobitvijo naziva gorski reševalec – inštruktor so novi gorski reševalci inštruktorji usposobljeni za usposabljanje članstva v matičnem društvu, za vodenje reševalnih akcij v društvu in so lahko člani poveljstva na večjih reševalnih akcijah, kjer sodeluje več enot iz sistema zaščite in reševanja.

Tradicionalno tekmovanje gorskih reševalcev iz prve pomoči in predaja nove opreme – ušesnih senzorjev Cosinuss

Na tekmovanju iz prve pomoči so se najbolje izkazala društva: GRS Škofja Loka (1. mesto), GRS Bohinj (2. mesto) in GRS Kamnik (3. mesto).

Na prazniku gorskih reševalcev in reševalk so se predstavila tudi nekatera podjetja z opremo, ki se tudi uporablja pri gorskem reševanju, in podarila praktične nagrade za zmagovalce tekmovanja iz prve pomoči: Elan, Montura, Outclimb, Petzl, Rastroj in Treking šport, Snow Monkey.

Podjetje Cosinuss je slavnostno priložnost izkoristilo tudi za predajo nove rešitve monitoringa – ušesnih senzorjev Cosinuss – predsedniku GRZS, dr. Gregorju Dolinarju in za predstavitev opreme gorskim reševalcem. S tem GRZS postavlja nove standarde svojega delovanja z opremljanjem svojih ekip z inovativnim in ultra lahkim sistemom za spremljanje ponesrečencev.

»Nad novim partnerstvom z Gorsko reševalno zvezo Slovenije smo navdušeni. Ponosni smo, da lahko naša inovativna tehnologija pomaga olajšati delo gorskih reševalcev in izboljša oskrbo poškodovancev,« je povedal dr. Johannes Kreuzer, izvršni direktor podjetja Cosinuss. S tem se strinja tudi dr. Gregor Dolinar, ki dodaja: »Za nakup nove opreme, ušesnih senzorjev Cosinuss, smo se odločili, ker nam bodo ti senzorji omogočili, da še izboljšamo oskrbo poškodovancev in nudimo še bolj učinkovito pomoč v primeru nesreče v gorah in na težko dostopnih terenih.«

O Gorski reševalni zvezi Slovenije

Poslanstvo Gorske reševalne zveze Slovenije, s sedežem na Bleiweisovi cesti 34 v Kranju, je prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na teže dostopnih terenih. Delo GRZS sta tudi preventiva ter izobraževanje članov in drugih obiskovalcev gora. Začetki gorske reševalne službe segajo v leto 1912, med prvimi reševalci pa so bili vsi takratni vrhunski alpinisti. 800 gorskih reševalcev v 17 društvih GRS z vse Slovenije deluje znotraj Gorske reševalne zveze Slovenije, ki je tudi članica mednarodne komisije za reševanje v gorah ICAR.

Prizadevanja gorskih reševalcev je možno podpreti z donacijo. Donatorji v zahvalo prejmejo nalepko Podpornik GRZS 2024. Donacijo je možno izvesti tudi s pomočjo QR kode. Več informacij, kako postati Podpornik GRZS, na: https://www.grzs.si/postani-podpornik/doniraj/. Zbrana sredstva bodo namenjena usposabljanju in nakupu opreme, ki jo gorski reševalci nujno potrebujejo za hitro, uspešno in varno reševanje ob naraščajočem številu nesreč.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Gabrijela Vrbnjak, sodelavka za odnose z javnostmi

pr@grzs.si, 031 462 544

O podjetju Cosinuss

Podjetje Cosinuss je certificiran proizvajalec medicinskih pripomočkov s sedežem v Münchnu, ki je specializiran za mobilno in kontinuirano spremljanje različnih vitalnih znakov oseb. Z več kot 15. leti raziskav in razvoja, številnih patentov in medicinsko certificiranih izdelkov, je Cosinuss pionir na področju mobilnega in neprekinjenega spremljanja vitalnih znakov oseb – z namenom izboljšanja zdravljenja in s tem življenja bolnikov ter zagotavljanja orodij za bolj učinkovito in uspešno zdravstveno varstvo.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Melanie Schade, presse@cosinuss.com, +49 (0)89 740 418 32

 
Skupaj z nami

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI