Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 19. avgust 2013, ogledov: 3811

Nesreča jadralnega padalca na Kobariškem Stolu

V soboto 17.08.2013  se je na pobočju Kobariškega Stola zgodila nesreča, ki se je za enainštiridesetletnega poljskega jadralnega padalca tragično končala. Okoli 13. ure mu je med jadranjem v neposredni bližini vzletišča nenadni sunek vetra zaprl del padala, nakar pa je začel v spirali padati navzdol. Z veliko hitrostjo je zadel v strmo, travnato pobočje. 

Očividci so takoj poklicali na Regijski center za obveščanje v Novi Gorici, ta pa je za reševanje aktiviral reševalce Postaje GRS Tolmin. Takoj se je proti 40 km oddaljenem kraju  nesreče napotila ekipa reševalcev z ustrezno opremo. Prve informacije  o stanju jadralnega padalca so kazale na hude poškodbe, zato smo  zaprosili  še za pomoč helikopterske ekipe. Posadka helikopterja LPE je z dežurno ekipo GRS je v tistem času posredovala na Triglavu, zato se je na naš klic odzvala posadka helikopterja SV z ekipo HNMP in skupaj z reševalcem - letalcem priletela na kraj. Ob prihodu do ponesrečenega smo na žalost  lahko le ugotovili, da je nesrečni jadralni padalec poškodbam podlegel. Truplo so z elektromotornim vitlom dvignili v helikopter in odpeljali v dolino, kjer so ga prevzeli delavci pogrebne službe.

Zakaj se jadralni padalec ni poskusil iz težav reševati z odpiranjem rezervnega padala pa ne bomo najbrž izvedeli nikoli.

Letos je bila to že 46 intervencija Postaje GRS Tolmin. V polovici primerov smo posredovali zaradi nesreč padalcev in zmajarjev. Ena nesreča se je končala s smrtnim izidom, sedem s telesnimi poškodbami, v petnajstih  primerih pa smo reševali nepoškodovane.

Miljko Lesjak

GRS Tolmin

IMGP5416G_r

 

IMGP5433_r

 

IMGP5436_r

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020