Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Slavko Rožič, sreda, 14. avgust 2013, ogledov: 4145

Tisoč intervencij postaje GRS Tolmin

Letosnja sezona je za tolminske gorske resevalce mirnejsa, kot je bila prejsnja leta in tega smo zelo veseli. Zadnje dni na zalost ni bilo tako mirno.Statistika resevanj na tolminskem je letos nekoliko boljsa. Ce primerjamo z lansko "rekordno" sezono, smo do sedaj zabelezili 15 intervencij manj. Zaslugo za to lahko v vecini pripisemo zelo slabemu vremenu v spomladanskem delu sezone, ceprav bi si zeleli, da bi bilo nesrec manj zaradi odgovornejsega ravnanja vseh, ki v gorah, v zraku, na vodi in se kje drugje iscejo svojo adrenalinsko sprostitev.

GRZS: Podatke o intervencijah preko spletne aplikacije zbiramo od 1.1.2006 , od takrat so gorski reševalci izvedli 2768 intervencij , postaja GRS Tolmin pa 541 , v večji meri zaradi porasta prostozračnih dejavnosti.

V nedeljo 11.08.2013 ob 14.50 uri so nas padalci iz zraka obvestili, da je na melisce pod vrhom Krasjega vrha padel jadralni padalec. Stika z njim niso mogli vzpostaviti in tudi po dobrih 20 minutah niso opazili, da bi se padalec premikal. Gorski resevalci smo takoj odsli proti mestu nesrece, za pomoc pa smo zaprosili tudi posadko helikopterja LPE z dezurno ekipo GRS na Brniku, saj smo predvidevali, da se je padalec poskodoval pri pristanku. Na sreco njihova pomoc ni bila potrebna, saj je drzavljan Ceske  v tem casu poklical na 112 in sporocil, da je neposkodovan ter da ze sestopa. Z ekipo  resevalcev, ki je bila na terenu, se je pripeljal v dolino.

Med resevanjem so nas ob 15.49 uri obvestili, da je na pobocju Mrzlega vrha pod planino Lapoc na drevesu pristal jadralni padalec in da je padalo vidno tudi iz doline. Za resevanje smo aktivirali novo ekipo resevalcev.  Med zbiranjem informacij o tocni lokaciji padalca in iskanju zveze z njim pa so nas ob 16.15 uri obvestili, da se je na Poljubinjskem polju pri pristanku huje poskodoval jadralni padalec. Zaradi nujnosti smo resevalce najprej napotili do huje poskodovanega poljskega drzavljana. Skupaj z resevalci NMP Tolmin so ga oskrbeli in ga prenesli do resevalnega vozila. Ponj je priletela posadka helikopterja SV  z ekipo HNMP in ga odpeljala  na zdravljenje v Ljubljanski klinicni center.

Sele po koncani intervenciji se je ekipa lahko posvetila iskanju padalca na Mrzlem vrhu, za katerega so medtem sporocili, da ni poskodovan. Na kraju padalca niso vec nasli, so pa izvedeli, da je drzavljan Velike Britanije sam pospravil padalo z drevesa in sestopil v dolino.

Vikend se je tako koncal, resevanja na zalost ne. V ponedeljek popoldne so nas obvestili, da je pod planino Sleme dvajset metrov visoko na drevesu obvisel jadralni padalec. Padalci temu pravijo, da je sel "gnezdit". Na pomoc mu je odhitela ekipa resevalcev in ga varno resila iz neprijetnega polozaja ter ga pospremila v dolino.

Se isti vecer okoli 22. ure so nas iz Regijskega centra za obvescanje aktivirali za iskanje dveh poljskih padalcev. Prijatelji so ju pogresali, saj se po popoldanskem jadranju nad Vipavsko dolino nista vrnila v  kamp. Iskanje ni trajalo dolgo, nasli so ju po slabi uri iskanja in prepeljali v dolino.

Zadnja, letos ze stiriinstirideseta intervencija,  je v interni evidenci Postaje GRS Tolmin zapisana pod stevilko 1000. Tisoc evidentiranih intervencij od ustanovitve Postaje GRS Tolmin  leta 1948 do danes.  V prvih desetletjih delovanja postaje so prevladovale gorniske nesrece, z razmahom adrenalinskih sportov, po katerih Soska dolina se posebej slovi, pa se je spremenila tudi struktura resevanj. Stevilo nesrec je v zadnjih letih skokovito naraslo in velika vecina jih je  ravno s podrocja adrenalinskih aktivnosti.  Kako strmo narasca krivulja nesrec,  najbolje razberemo iz naslednjih podatkov.  Za prvih 100 akcij je bilo potrebno 40 let,  za naslednjih 100 le 10 let in samo 4 leta za se naslednjih 100 resevanj. Krivulja intervencij se je nato strmo dvigala do lanskega leta, ko smo prvic zabelezili vec kot 100 posredovanj v enem samem letu.

Letos je statistika resevanj na tolminskem nekoliko boljsa. Ce primerjamo z lansko "rekordno" sezono, smo do sedaj zabelezili 15 intervencij manj. Zaslugo za to lahko v vecini pripisemo zelo slabemu vremenu v spomladanskem delu sezone, ceprav bi si zeleli, da bi bilo nesrec manj zaradi odgovornejsega ravnanja vseh, ki v gorah, v zraku, na vodi in se kje drugje iscejo svojo adrenalinsko sprostitev.

O tem, koga vse in kje vse smo v teh letih resevali, pa bi lahko pisali na dolgo in siroko. Ne samo pri planinskih nesrecah, nesrecah pri aktivnostih v zraku in na vodi, resevali smo tudi pri prometnih nesrecah, gozdnih, delovnih in se bi lahko nastevali. Siroko je podrocje, kjer pride nase znanje in pripravljenost prav pri resevanju ljudi, opreme in zivali.

A resevalci bi bili najbolj veseli, ce bi se ta statistika nesrec obrnila navzdol. Tako hitro, kot se je zadnja leta dvigala.

Miljko LESJAK, GRS Tolmin

tolmin0

tolmin1

tolmin2

tolmin3

tolmin4

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020