Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Dominik Skumavec, torek, 23. julij 2013, ogledov: 4425

Nesreča v kanjonu pod slapom Boka

21.7.20013: Adrenalina in pustolovščin željna mladost je gnala mlado državljanko Madžarske po skoraj neprehodni strugi, ki pelje do pod slapa Boka. Veliko nevarnost predstavljajo labilni skalni bloki vseh dimenzij, ki samo čakajo na neprevidno nogo ali prijem.
Gorje tistemu, ki se znajde na njihovi poti premika, pa četudi za samo nekaj centimetrov. Da ne omenjam obeh erozijsko zelo načetih brežin, s katerih leti vse mogoče. In ravno premik večje skale je ob neprevidni obremenitvi botroval neobičajni nesreči, vsaj za nas reševalce, ki smo vajeni drugačnih primerov. 

20130724_grzs_intervencija_boka_zlodej_1 20130724_grzs_intervencija_boka_zlodej_2

Po dobre pol ure hoje med različno velikimi skalami-balvani, med katerimi drvi v dolino vse vodovje slapa Boka, smo se znašli pred ponesrečenko in onemeli nad prizorom. Zakaj? Mlada damica (23 let) je v napol ležečem položaju ležala ukleščena med dve ogromni skali. En rob jo je stiskal nad medenico, drugi rob skale pa čez stegnenico, katere noga je bila že rahlo modrikasta. Tudi njena odzivnost ni obetala nič dobrega. Nekaj trenutkov smo samo nemo gledali in zmajevali z glavami, saj nismo vedeli kje in kako naj pomagamo. Rešitev oz. luč na koncu tunela je prižgal naš ,,Zajc,,. Predlagal je uporabo dvigalke, saj jo kot izkušen avto serviser, pogosto uporablja na delovnem mestu. Medtem časom je prispela dežurna ekipa za helikoptersko reševanje in nam s prihodom zdravnika Roka Mačka olajšala skrb za ponesrečenkino zdravje. Pa tudi pomoč reševalca letalca Marka Kopavnika nam je prav prišla. 

20130724_grzs_intervencija_boka_zlodej_3 20130724_grzs_intervencija_boka_zlodej_4

Kaj kmalu smo sprevideli, da z eno samo dvigalko ne bomo, zaradi labilnosti in čudnega položaja skale, varno in v željeni smeri premaknili skalne gmote. Takoj je vodja akcije Saško zaprosil za pomoč še gasilce iz PGD Bovec, ki so z prepotrebno opremo pod vodstvom Nejca Kravanja kmalu poprijeli za delo. Vsi, ki so sodelovali pri odmikanju skale, so pod velikim psihičnim pritiskom, milimeter za milimetrom, kontrolirano odmikali skalo od ponesrečenke. Samo nepreviden gib ali napačna smer dviganja bi lahko izzvala nezaželjen premik skale in že nekaj centimetrov bi pomenilo tragičen konec za ponesrečenko. 

boka20134

Po približno desetih centimetrih odmika je bilo končno možno, tudi z pomočjo narkotika rešiti jo smrtonosnega objema obeh skal. Žal se zadnjega rešilnega trenutka ne bo spomnila, saj je z zdravnikovo pomočjo sanjala, upam kaj lepšega. Sledilo je še zadnje preverjanje ponesrečenkinega stanja in že se je med dviganjem z jeklenico odvrtela v helikopter, ki je odropotal proti Ljubljani, se ve kam. 

20130724_grzs_intervencija_boka_zlodej_6 20130724_grzs_intervencija_boka_zlodej_7

V imenu vodje intervencije in predsednika društva GRS Bovec se zahvaljujem posadki helikopterja letalske policijske enote z Primožem Škufca na čelu, dežurni ekipi za letalsko reševanje v gorah, gasilcem PGD Bovec in ekipi NMP ZD Tolmin za izkazano pomoč. 

Lep primer sodelovanja različnih služb tako profesionalcev kot nas amaterjev. 

Tekst in foto: Lado Mrakič, član DGRS Bovec
 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Portal URSZR - Opozorila