Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, torek, 19. februar 2013, ogledov: 3671

Nočno reševanje plezalcev v Maselniku

V nedeljo, 16.02.2013 okoli 17.30 ure, ko se je večina aktivnih reševalcev že vrnila ali se še vračala v dolino, so nas iz Re CO Nova Gorica obvestili o nesreči plezalne naveze nad vasjo Krn.
Padec prvega v navezi v smeri "Travarica", okoli 200 m pod vrhom  Maselnika, se je končal s poškodbo. Plezanja nista mogla več nadaljevati, zato sta po telefonu zaprosila za pomoč.

Zaradi pozne ure in noči na pomoč helikopterja nismo mogli računati. Vso potrebno opremo za reševanje in transport smo morali na vrh 1903 m visokega Maselnika prenesli na ramenih. S pomočjo vrvne tehnike smo oba plezalca potegnili iz stene. Kar nekaj do 170 m dolgih spustov in dvigov  je bilo potrebno, da smo reševanje lahko uspešno zaključili. Veliko težav in tudi izgube časa smo imeli s spustom reševalcev do ponesrečenih. Sneženje z vetrom in tudi megla, ki nas je med reševanjem zagrnila, nam niso bili ravno v pomoč pri lociranju kraja nesreče.  Nepoškodovanemu smo pomagali pri sestopu, poškodovanega plezalca smo  z vrha Maselnika na AKI saneh transportirali do planine Kuhinja,  kjer ga je v nadaljnjo oskrbo prevzela ekipa NMP Tolmin.

Reševanje je trajalo več kot 13 ur in je bilo  eno težjih in napornejših v zadnjih letih. Štiriindvajset reševalcev je bilo potrebnih, da se je uspešno končalo.

Miljko Lesjak

GRS Tolmin
 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020