Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Slavko Rožič, torek, 6. maj 2014, ogledov: 4654

Bovec - strmoglavljenje letala

GRS Bovec: 1. maj, praznika dela. Predsednik društva Tine Cuder sporoča, da je v okolici Bovca strmoglavilo manjše motorno letalo. Podrobnosti nesreče niso znane.
Na letališču čakamo preko Centra zaprošen helikopter. Za odhod na teren Tine določi dva reševalca letalca in zdravnico letalko reševalko. Po prihodu helikopterja SV odletimo na kraj nesreče. Zaradi težko dostopnega terena nas operater spusti z jeklenico v bližino razbitin, ki so delno zakrita z dimom. Nedaleč stran pa gori podrast v bližini gozda. Situacija je resna in za nas same skoraj nerešljiva. V kabini ukleščen pilot, manjši požar na letalu in v okolici, ki grozi, da se razširi na sosednji gozd. Ponesrečenec komunicira z nami. Pove nam, da pogreša sopotnika.

2014_GRSBovec_letalo1

Takoj seznanimo vodjo intervencije Tineta z zatečeno situacijo in po kratkem premisleku zaprosi za pomoč PGD Bovec za posredovanje, hkrati pa še aktivira vodnico reševalnega psa Ančko z njeno kužko Aiko.

Po prihodu gasilcev, je manjši požar na letalu hitro ukročen, le ogenj, ki se nevarno širi po težko dostopnem terenu, je moral s pomočjo helikopterja in bamby backeta pogasiti helikopter SV. Med tem časom pa je tudi Aika našla pogrešanega nepoškodovanega sopotnika. Ko so gasilci izrezali iz razbitin letala lažje poškodovanega pilota, smo ob pomoči zdravnice Petre Zupet oskrbeli pilota, namestili v reševalno vrečo in ga z jeklenico dvignili v helikopter.
Opisana intervencija je bila del scenarija skupne vaje z PGD Bovec in DGRS Bovec ob slovesni otvoritvi letališča v Bovcu. Z obiskom nas je, sicer nenapovedanim, počastil tudi predsednik GRZ Slovenije Igor Potočnik z  "dežurno ekipo".

Besedilo: Lado Mrakič
Fotografije: Tina K. in Darjo Muznik


Fotogalerija

Avtor/ica: Tina K. in Darjo Muznik

Bovec - strmoglavljenje letala

GRS Bovec: 1. maj, praznika dela. Predsednik društva Tine Cuder sporoča, da je v okolici Bovca strmoglavilo manjše motorno letalo. Podrobnosti nesreče niso znane. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020