Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: , torek, 10. september 2013, ogledov: 9070

Akcija v Vzhodni smeri Male Rinke nad Okrešljem

V soboto zvečer me je dosegel klic iz 112, ravno pred večerjo na Okrešlju, kjer smo ves dan pridno delali na našem novem zavetišču.

V steni Male Rinke sta onemogli dve plezalki.
Po pogovoru z eno izmed njiju in ogledu stene, sta mi s svetlobnim signalom točno pokazali kje sta. Nahajali sta se kakšnih 150 metrov pod vrhom stene in to preslabo oblečeni za preživetje noči v steni.

Na Okrešlju se nas je takrat nahajalo 9 reševalcev in takoj smo pograbili opremo in se napotili skozi Turski žleb proti vrhu Male Rinke.

Med potjo smo srečali »prijatelje« iz njunega alpinističnega odseka, ki pa si na žalost niso vzeli niti toliko časa, da bi v koči počakali na njuno vrnitev, saj so, kakor smo izvedeli kasneje, »morali« naslednji dan plezat v Klemenčo Peč.

Po vrveh smo se spustili do njiju in jima s pomočjo vrvne tehnike pomagali iz stene, nato pa ju navezane pospremili še skozi Turski žleb in na Okrešelj, kamor smo prispeli malo pred tretjo uro zjutraj, tako da smo, k sreči zamudil košarkarsko tekmo s Hrvati.

To je bila ena težjih reševalnih akcij zaradi naloženega grušča na vrhu stene in krušljivega zadnjega raztežaja direktnega izstopa iz smeri, predvsem pa zarade teme, saj se je vse dogajalo v soju čelnih svetilk.

Besedilo in fotografije: Brane PovšePripis administratorja: Še ena tovrstnih nesreč v letošnjem letu, kjer je botrovala neizkušenost in neupoštevanje osnovnih pravil varne hoje v gore. V tej zgodbi še posebej izstopa kolegialnost kolegov iz matičnega alpinističnega odseka. 

 

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Obvestila