Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 4. februar 2013, ogledov: 3359

Ko se tura sprevrže v reševanje

Večkrat se odpravim na kakšno popoldansko kondicijo turco, tako je bilo tudi v petek (1.2.2013), ko sem šel s turnimi smučmi z mangrtske planine proti mangrtskemu sedlu. Glede na snežne razmere izbiram različne variante vzpona, vedno pa grem tako, da se izognem tunelom.
Že spodaj nad planino sem opazil sledi pešaka, ki je hodil po utrjeni krpljarski gazi, nisem pa videl sledi palic, no kasneje ugotovim, da še marsičesa ni imel.  Ko sem prišel do velike grape pod Skalo, opazim, da so sledi vodile v grapo in navzgor, ok si rečem, je pač šel v grapo, malo me začudilo, ker si ni nadel derez, grapa je vendarle strma . Ko se zatem po drugi strani pobočja vzpenjam, opazim nekoga zgoraj v grapi, nič se ni premika, ampak je kar stal. Grem višje in mu zavpijem: "Kako je", nič ne odgovori ampak mi prične mahati z rokami. Več kot očitno je, da potrebuje pomoč. Na turnih smučeh grem do roba grape, tam snamem smuči, si nadenem dereze, vzamem cepin, na glavo poveznem čelado in se preko trdega pomrznjenega snežišča odpravim do njega. Najprej mi pokaže čevlje in pove, da mu drsi, zatem še pove, da je iz Avstrije,  s Koroške, s sabo nima ne derez, ne cepina, ne gamaš, ne nahrbtnika, ne mobilnega telefona s katerim bi poklical pomoč. Tam se je ustavil, ker več ni mogel naprej gor, seveda pa tudi nazaj dol ne. Ampak dol bi pa moral, ker se je obetala hladna noč in še poslabšanje vremena naslednji dan. Pokličem načelnika Tineta, mu razložim situacijo, povem, da bom poskušal možakarja sam spraviti iz neizhodnega položaja, da pa ne bo nič narobe, če pride še kakšen naproti. Preko grape, kjer je bilo trdo kot beton, saj se je nov sneg splazil s cepinom skopljem stope, ki jih še dodatno uhodim z derezami. Dam mu cepin in ga na hitro poučim kako se uporablja. Zatem previdno prečiva grapo, stopinje mu nadelujem tudi na drugi strani grape, in tako vse dol do ceste, kjer si možakar vidno oddahne. Že prej višje sem mu ponudil pijačo, ki jo je hvaležno sprejel, saj svoje več ni imel, s sabo pa je nosil le pol litrsko plastenko. Pospremim ga daleč dol proti mangrtski planini, kjer se srečamo s kolegi reševalci, ki ga pospremijo v dolino. Jaz pa ponovno pse na smučke in gor na sedlo.

Zapis naj služi v opozorilo vsem, ki se odpravijo na kratke zimske sprehode, brez ustrezne opreme pa zaidejo v zahtevno visokogorje.

Igor Zlodej, DGRS Bovec


nemočno je obstal in čakal


tukaj je zavil v grapo


zašel je visoko nad pot

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020