Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , torek, 31. december 2013, ogledov: 5893

Za gore potrebno usposabljanje

Tudi v gorah je lepo preživljati praznike, zdaj so sicer razmere zaradi velike količine novega snega manj primerne za pohodništvo (neprimerne za visokogorje) in od planincev zahtevajo posebno znanje. Da bi zagotovili večjo varnost pri preživljanju prostega časa v gorah, pri Planinski zvezi Slovenije ponujajo vrsto usposabljanj.
Gore so svet, kjer veljajo drugačni zakoni kot v dolini. Kdor hoče varno pohajkovati po njih, mora te zakone poznati in se jim prilagajati. V planinski organizaciji imajo zato cel sistem usposabljanj. 

Oglejte si prispevek na TV Slovenija >>> VIDEO_znak

TV_SLO_Za_gore_potrebno_usposabljanje_30_12_2013m»Gorniško usposabljanje začnemo že z najmlajšimi, njim je namenjen program Ciciban planinec, potem nadaljuje z Mladim planincem skozi celotno osnovno šolo. Potem pa se začnejo specializirane oblike usposabljanja - za alpinista, za športnega plezalca, vaditelja orientacije, vodnika ..., skratka za vse oblike dejavnosti, ki nas v gorah osrečujejo,« je razložil podpredsednik PZS Borut Peršolja.

V prispevku avtorja Mira Štebeta na RTV Slovenija, 1. program, 30. 12. 2013, v prvem Dnevniku, so sodelovali še mentorji planinskih skupin Tinkara Skamen Šerkezi, Jaka Peternel in Špela Kralj, ki pripravljata skupino mladih planincev PD Onger Trzin za Državno tekmovanje Mladina in gore, mladi planinci ter gorski reševalci Franc Miš, Matjaž Šerkezi, Jani Bele in Bojan Pollak, tudi inštruktor planinske vzgoje.

Te dni je velika nevarnost proženja snežnih plazov (trenutne razmere na ARSO >>>). Ali se lahko le iz knjig naučimo, kako ravnati v teh nevarnih razmerah»Teorija je pomembna, veliko se lahko naučimo iz knjig, vendar brez prakse in učenja na terenu ne gre - preventiva in preprečevanje, da nas ne zajame plaz, izbira pravilne poti, oceniti nevarnosti proženja snežnih plazov, načini gibanja ...,« je izpostavil gorski reševalec Jani Bele. 

Na kaj nikoli pozabiti, ko se odpravljamo v gore?
»Najpomembnejša je priprava doma - kam grem? Izbira pohoda, ture: ali sem sposoben za to turo? Imam vso potrebno opremo? Nato pridobim čim več informacij o turi, snežnih in vremenskih razmerah .... In ja, brez spoštovanja gora ne gre,« je še poudaril gorski reševalec Bele ob koncu oddaje.

Oglejte si prispevek na TV Slovenija >>> VIDEO_znak.

Pripravila Zdenka Mihelič

-----------------------------------------------------
Povezana novica: Silvestrovanje v gorah letos ni priporočljivo

Vir: PZS


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020