Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, petek, 29. maj 2020, ogledov: 8343

Letna vaja GRS Kranjska gora

V četrtek 29.5.2020 smo člani društva GRS Kranjska Gora opravili drugi del letne vaje. Pripravili smo simulacijo dveh vzporednih reševalnih intervencij.
Malo pred tretjo uro popoldan nas je ReCo Kranj obvestil, da je prejel klic padalca, ki je med letom od Pokorna proti Kranjski Gori pristal v drevju. Edina informacija, ki jo je padalec še uspel podati je bila, da je na svoji desni opazil hišo in antenski stolp. Operater v centru je po tem izgubil stik s padalcem. Vodja intervencije se je odločil, da področje pregledamo z brezpilotnim zrakoplovom, na teren je poslal tudi iskalce. Upravljalec brezpilotnega zrakoplova je v slabi uri po klicu v drevju opazil padalo in reševalce usmeril na mesto nesreče. Padalec je visel med dvema drevesoma, zato je bilo potrebno splezati na dva drevesa in in z dvema vrvema spustiti padalca na nosila. Uporabili smo nosila TSL. Sledil je štafetni spust po strmem terenu do vlake in naprej do vozil.

Dobro uro po prvem klicu nas je ReCo Kranj obvestil o drugi intervenciji. Na pomoč je poklical plezalec iz ferate Jerman. V najtežjem delu ferate je zdrsnil in si poškodoval gleženj in samovarovalni komplet. Vodja intervencije je bil tako primoran razporediti moštvo in opremo na dve reševalni intervenciji. Reševalna ekipa se je odločila za pristop k ponesrečencu od zgoraj. Uporabili smo vitel Kong in tipizirano vrvno tehniko. Za transport ponesrečenca smo uporabili gramingerjev sedež.

Priprava vaje je zahtevala obilo priprav in logistike. Na tem mestu se moramo zahvaliti obema ponesrečencema, ki sta si vzela čas in imela voljo sedeti v padalskem in plezalnem pasu do prihoda reševalcev. Hvala tudi ReCo Kranj za sodelovanje pri vaji, saj je potekala zelo pristno z čisto realnimi izzivi. Analiza je pokazala številne dobre odločitve pa tudi določene pomanjkljivosti. To pa je tudi namen take vaje.
--
Društvo gorska reševalna služba Kranjska Gora

Fotogalerija

Letna vaja GRS Kranjska gora 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020