Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, ponedeljek, 23. marec 2020, ogledov: 10350

14.3.2020 je šlo zares: “Padec alpinista v območju Vikijeve sveče”

Reševalna akcija je bila izpeljana z uporabo sodobne tehnologije, opremo za stensko reševanje in izkušenimi gorskimi reševalci.
Obvestilo o nesreči ob 7 uri in 20 minut zjutraj dvignilo adrenalin celotni postaji, saj se tako zgodaj zjutraj nesreče običajno ne dogajajo.
Stečejo vsi postopki pridobivanja informacij iz centra za obveščanje, zbiranje reševalcev, ocenjevanje razmer, priprava tehnične opreme za stensko reševanje v zahtevnih zimskih razmerah in še dodatne podrobnosti, ki spadajo k reševalni akciji.

Najprej zapusti zborno mesto skupina štirih reševalcev z osnovno opremo in nahrbtnikom prve pomoči. Njena naloga je, da čim prej sporoči dejansko lokacijo ponesrečenca in o ugotovitvah poroča vodji reševalne akcije.
Ko druga skupina s terenci drvi proti tovorni žičnici pod Češko kočo, je že znano, da bo helikopter poletel v najkrajšem možnem času. Piloti s pripravo za polet pričnejo ob 8 uri, nam sporočijo iz centra za obveščanje.

Do vzleta helikopterja iz Brniškega letališča nam ostane še toliko časa, da z dronom najdemo kraj nesreče. Za to je potrebno le nekaj minut.
Na posnetku vidimo ponesrečenca in soplezalca, ki je že pri njem in ga je zaščitil pred ohlajevanjem.
Glede na kraj nesreče določimo podroben postopek klasičnega reševanja, za primer, če helikoptersko reševanje ne bi bilo mogoče.

Prva skupina, ki je že pod steno tam čaka na nadaljna navodila, hkrati sporoča informacije pilotu.

Zvok helikopterja prekine pripravljanje opreme (nosil, vrvi, klinov, vrtalke,...)
Helikoptersko reševanje poteka v zelo zahtevnem okolju, kjer je poleg vsega treba paziti tudi na obe jeklenici žičnic, ki oskrbujeta Češko kočo in Ledine.

Pred našimi očmi se odvija celotno reševanje: spust zdravnika iz helikopterja,spust reševalca, dvig zdravnika in ponesrečenca. Ponesrečenca helikopter začasno odloži na Ancljev travnik, da zdravnik opravi pregled in nujno oskrbo. Potem se vrne v steno in pobere reševalca letalca in soplezalca. Sledi prevoz ponesrečenca v bolnišnico.
Slika: Dviganje ponesrečenca v helikopter

Po zaključku akcije sledi analiza, ki je namenjena zbiranju izkušenj, ki nam bodo koristile v prihodnje.

Poznavalci bodo v zapisu opazili nekaj zapisanih ali ne zapisanih podrobnosti, ki niso povsem običajne in so prispevale k učinkovitemu reševanju težko poškodovanega alpinista. Opravili smo svoje delo!

Upamo, da nam bo Coronavirus tokrat prizanesel! Poškodovanemu želimo čimprejšnje okrevanje in novih varnih plezalnih vzponov.

Nikdar ne bomo vedeli vsega, niti ne kakšne nevarnosti in naključja nas spremljajo vsepovsod!

Milan Šenk

Fotogalerija

14.3.2020 je šlo zares: “Padec alpinista v območju Vikijeve sveče” 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020