Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, ponedeljek, 30. december 2019, ogledov: 12479

KRN - REŠEVANJE POŠKODOVANE PLANINKE

Planince opozarjamo, da so v gorah zahtevne zimske razmere, da je potrebno imeti s seboj ustrezno tehnično opremo in jo predvsem znati tudi varno uporabljati.
Lepa in s soncem obsijana zadnja nedelja v tem letu je v gore zvabila množico planincev. Vsaj na Krnu jih je bilo po pripovedovanju obiskovalcev najmanj 50. Iz doline je videti ta vrh le na pol zasnežen in prijazen, dostopen skoraj v letni obutvi. A videz vara, saj na njem vladajo prave zimske razmere, ki zahtevajo tudi pravo zimsko opremo.

Okoli 13. ure je planinki na trdi, mestoma poledeneli podlagi na vrhu Krna zdrsnilo. Zaustavljanje s cepinom ni bilo uspešno. Po strmem pobočju je drsela okoli 250 m in se hudo poškodovana zaustavila v zapihanem snegu. V bližini sta bila gorska reševalca, ki sta ji takoj pomagala in sprožila reševanje.

Na kraju je posredovala dežurna ekipa HNMP na Brniku z zdravnikom in reševalcem letalcem. Pilota helikopterja Slovenske vojske je pri reševanju oviral močan veter v sunkih, zato je bila na planini Zaslap že pripravljena večja skupina reševalcev za primer klasičnega reševanja. Posadki je uspelo varno dvigniti ponesrečeno planinko v helikopter in jo prepeljati v Ljubljanski klinični center na zdravljenje.

Planinka je bila za nameravano turo ustrezno opremljena. So pa reševalci opazili kar nekaj planincev, ki so vzpon na vrh Krna nameravali opraviti kar z malimi derezicami. Večina njih se je po opozorilu obrnila, saj so hitro ugotovili, da razmeram za vzpon niso kos.
Planince opozarjamo, da so v gorah zahtevne zimske razmere, da je potrebno imeti s seboj ustrezno tehnično opremo in jo predvsem znati tudi varno uporabljati.

Fotografije: Čopi Simon, Lesjak Miljko

Miljko Lesjak
GRS Tolmin

 

Fotogalerija

KRN - REŠEVANJE POŠKODOVANE PLANINKE 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020