Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , torek, 17. december 2013, ogledov: 5803

Čez planke

Včeraj sva z Janezom skočila čez "plot" pogledat kako rešujejo Italijani. Ni to kar mislte, udeležila sva se namreč njihovega "heli" tečaja kot opazovalca, "firbca", "vatever" ...
Skoraj dve uri smo čakali na prihod helija z letališča Ronchi, ki se je odel v gosto meglo, no naposled je le primlatil v Tolmezzo. Sosedje delajo z EC 135 z zunajnim vitlom na l. strani, s pasovi Kong, ki so posebej izdelani za heli reševanje.

20131212_grzs_jersin_heli_italija_002

Sicer pa je po mojem mnenju v EC 135 kar tesno, za razliko od naših 212 in 412 kjer je prostora veliko več. Po klepetanju s kolegi smo prišli do dejstva, da imamo zelo podobne težave, tudi take kot je megla na nekaterih letališčih, izbira opreme osebne in skupne, ker je trg poln novotarij, ki jim je težko slediti, pa do težav pri obveščanju itd.

20131212_grzs_jersin_heli_italija_003

Tehnika reševanje se nekoliko razlikuje od naše, v bistvu pa velikih odstopanj ni. Toplo dopoldne je kar hitro minilo, midva sva morala domov, sosede pa je čakalo še nekaj ciklusov vitlanja z derezami, vitlanje nosil s ponesrečencem in vitlanje reševalca in njegovega štirinožnega prijatelja.

Hvala sosedje za možnost videti vaš način reševanja. Ciao!

Vir: Facebook (Jure Jeršin)

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020