Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, petek, 20. september 2019, ogledov: 8169

Poročilo s srečanja AA v dolini Zajzare

14. 9. 2019 je v dolini Zajzare potekalo vsakoletno srečanje vodnikov reševalnih psov GRS Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Kot že lokacija srečanja nakazuje, je bilo letošnje srečanje zaupano Italijanom. Sodelovalo je sedem vodnikov iz Avstrije, sedem iz Italije, dva iz Hrvaške, dva iz Slovenije in sicer Ana Trnkcozy s psico Aiko(GRS Bovec) in Jurij Jeršin s psom Jackom (GRS Rateče).
V prelepem vremenu, v prelepi dolini smo bili zbrani ob 9:00, kjer smo poleg jutranje kave v naše GPS-e dobili naložene štiri poligone. V treh poligonih je bila po ena živa oseba, četrti je bil namenjen iskanju lutke, ki je predstavljala več dni mrtvo osebo. V sami lutki se namreč nahaja posoda v kateri je del človeškega tkiva.

Vsi vodniki psov smo iskali v vseh štirih poligonih, ki so nas presenetili z zelo zahtevnim in strmim terenom. Iskanje je bilo utrujajoče za psa in vodnika, svoje je pridala še vročina. Z Ano sva bila uspešna na treh deloviščih, kar je bilo glede na razmere, dober rezultat.

Žal so se zopet pokazale pomanjkljivosti kot so radijske zveze in pa karte obmejnega območja v navigacijskih napravah. Komunikacija s štabom je potekala preko mobilne telefonije, območja pa so bila naložena na »blank«podlago v navigacijski napravi. Tako opevan sistem Alpsar, ki je potekal kar nekaj let in obljubljal rešitve na tem področju, ni prinesel ničesar s čimer bi si lahko v primeru obmejnega sodelovanja pomagali. Kot vedno pa ni zatajilo prijateljstvo in predanost našemu poslanstvu, ki sta vedno kos tehnološkim, administrativnim in jezikovnim pregradam. V tem duhu in po dobrem kosilu smo se razšli z obljubo, da se drugo leto zopet srečamo.

Za KRP Jurij Jeršin

Fotogalerija

Avtor/ica: Jurij Jeršin

Poročilo s srečanja AA v dolini Zajzare 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020