Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 19. avgust 2019, ogledov: 7233

Spet dve reševanji Postaje GRS Tolmin

Nesreče v Posočju se v teh avgustovskih dneh kar vrstijo in ni ga dneva, ko se po dolini ne bi slišalo zavijanje siren. Tudi tistih, ki so nameščene na vozilih gorskih reševalcev Postaje GRS Tolmin.
V soboto 17.08.2019 nekaj pred 15 uro se je na reki Soči pri Srpenici zgodila nenavadna nesreča. Petindvajsetletna tuja državljanka si je med vožnjo na raftu izpahnila koleno. Voznik rafta je takoj poklical na številko 112 in zaprosil za reševanje. Obvestilu o nesreči smo se seveda nemudoma odzvali in z vso potrebno opremo odhiteli na kraj nesreče. Zaradi zelo strmega in tudi težko prehodnega terena za reševanje smo za pomoč zaprosili tudi dežurno ekipo GRS na Brniku. Ponesrečenka je bila na kraju nesreče deležna zdravniške oskrbe, nato pa jo je posadka helikopterja SV s pomočjo elektromotornega vitla dvignila v plovilo in prepeljala na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Reševalci smo se še vračali s kraja posredovanja, ko so nas iz Regijskega centra za obveščanje napotili na reševanje padalca, ki je padel na pobočje planine V klinu, na področju nekje za Breginjem v bližini Italijanske meje. Ko so nam posredovali še koordinate, kjer naj bi obvisel na drevesu, je bilo iskanje kraja nesreče precej olajšano. Stika z njim nismo imeli, saj telefonski signal bolj poredko zaide v tiste odročne kraje. Nepoškodovan ruski državljan je čakal na tleh, padalo pa smo z drevesa brez težav sneli in pospravili. Padalca smo pospremili do terenskega vozila in ga prepeljali do Breginja, kjer so ga že čakali prijatelji.

Osem intervencij v štirih dneh v času, ko se tudi v vrstah gorskih reševalcev pozna odsotnost zaradi dopustov, je za preostale kar velika obremenitev. Še posebej, če pomislimo, da smo v sedemnajstih avgustovskih dneh posredovali kar štirinajstkrat. Slaba polovica meseca je še pred nami in le upamo lahko, da bolj mirna.

Postaja GRS Tolmin
Miljko Lesjak

 

Fotogalerija

Avtor/ica: Miljko Lesjak

Spet dve reševanji Postaje GRS Tolmin 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020