Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, petek, 24. maj 2019, ogledov: 8623

Reševanje v zvoniku cerkve v Jereki


Ura kaže pozno popoldne, ko telefon zazvoni s tisto melodijo, ki je rezervirana za reševanja. Na ekranu se izpiše nenavaden kraj reševanja - ZVONIK JEREKA.
Kar se da hitro odhitim proti dolini in kar med vožnjo si naredim plan reševanja. Cerkveni zvoniki so po navadi visoki, temačni in imajo lesene etaže, ki jih povezujejo lesene strme stopnice, ki so velikokrat v slabem stanju. Prispem na kraj, hitro odhitim v zvonik, pri ponesrečenem so že naši reševalci, ki živijo v bližini, in ekipa ZD Bohinj. Po pregledu zvonika se moje slutnje uresničijo - leseni podesti in stopnice so v zelo slabem stanju. Prostora pri ponesrečenem je ravno za nosila in tri reševalce, čelne svetilke razsvetljujejo prostor, kjer imobiliziramo ponesrečenega. Pri izdelavi sidrišč je potrebna velika iznajdljivost, saj je marsikaj v zvoniku dotrajano. Ponesrečenega namestimo v nosila, sledi kratek dvig, da pod nosili razpremo deske. Nato ga spustimo skozi odprtino proti tlom zvonika, ga prenesemo na kor in od tam po ozkih zavitih stopnicah iz cerkve. Tam ga predamo ekipi helikopterske nujne medicinske pomoči. Naša ekipa pa pospravi opremo na mesto, kamor sodi, da je pripravljena na naslednja reševanja.

To je bilo že 25 reševanje letos. Čeprav smo gorski reševalci "rezervirani" za gorski svet, nam znanje, izkušnje in sposobnost improviziranja, dajejo možnost pomagati pri še tako nenavadnih in zahtevnih reševanjih tudi v dolini.

Vodja reševanja, Borut Gogala GRS Bohinj

 

Fotogalerija

Avtor/ica: Robert Klančar

Reševanje v zvoniku cerkve v Jereki 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020