Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , nedelja, 8. december 2013, ogledov: 8199

Preizkus Zip - lina

DGRS Bovec: Reševalci Društva GRS Bovec smo se 28. 11. 2013 na povabilo direktorja Gorana Kavs zbrali pred športno agencijo Soča rafting, da preizkusimo novo adrenalinsko panogo na Bovškem t. i. ZIP-line. Prvi namen, poleg uživanja, je bil preventiva, seznanitev z dejavnostjo in kako bi postopali v primeru nesreče.
Preizkusili smo spust s popolno opremo reševalca, transportnimi nosili UT-2000, lavinka Ana pa se je spustila z svojim najboljšim prijateljem psičko Ajko. Ugotovili smo, da s tem ni nikakršnih težav in bi lahko v primeru nesreče dostopali do ponesrečenca po jeklenicah, kar bi bilo bistveno hitrejše od hoje. Trenutno omenjeno dejavnost na Bovškem ponujata dva ponudnika na različnih lokacijah.

20131208-grzs-grs_bovec-zip_line-001

ZIP-line je adrenalinska dejavnost, kjer se oseba s pomočjo koleščk in varoval spusti po jekleni vrvi, ki je napeljana med dvema bregovoma. Omenjeni park se nahaja v dolini Učje. Do sedaj so napete 4 jeklenice katerih razdalja je med 250 do 400 m in se pnejo 100 do 150 m nad strugo Učje in Globoškega potoka.

20131208-grzs-grs_bovec-zip_line-002 

Nekaj zaključkov:
• V primeru upoštevanja vseh varnostnih navodil in pravil do nesreče v "zip parkih" pride zelo poredko. Največja nevarnost je, da bi kdo zdrsnil na začetnih ali končnih točkah, oziroma ko se hodi z ene začetne točke na drugo.
• Pri samem spustu po jeklenici je najbolj verjeten prehiter nalet osebe v končno točko ali trčenje ene osebe ob drugo (dva na jeklenici).
• Možnosti, da se bi oseba zaustavila na sredini jeklenice je zelo malo (nepričakovan zaplet, zataknjeni lasje, ruta ...). Če pa do tega pride je lahko potek reševanja sledeč:

  • Pri kratkih jeklenicah bi lahko dostopili z začetnih točk s pomočjo dodatne varovalne vrvi za kontrolo hitrosti. 
  • Pri dolgih jeklenicah bi lahko dostopili z spodnjih točk, premikali bi se s pomočjo rok (rokavice), ker povesi jeklenic niso strmi. Jeklenica ima nosilnost 15 ton, ena oseba obremeni jeklenico in sidra na začetnih in končnih točkah za 800 kg.
• V primeru pomoči helikopterja-težke poškodbe, bi morali reševalci letalci izredno natančno obvestiti in usmerjati posadko, kje se nahajajo vse jeklenice ZIP-lina in druge jeklenice v dolini Učje.

 

20131208-grzs-grs_bovec-zip_line-006 20131208-grzs-grs_bovec-zip_line-007

Preventiva ponudnika:
Vedno sta prisotna najmanj dva vodnika. Stranke dobijo poleg čelade in zip-line sistema še rokavice katere se uporablja za kontroliranje hitrosti in vrtenja. Na končni točki se uporablja posebna zavora, ki zaustavi prehitro osebo. Z njo upravlja vodnik. Nalete ene osebe ob drugo izključujejo tako, da je na jeklenici vedno pripeta le ena oseba ter imajo neprestano povezavo z radijskimi postajami.

Prijetno popoldansko vajo si bomo nedvomno zapomnili, da smo združili "prijetno s koristnim".

Besedilo in fotografije: Jure Črnič 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020