Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, sobota, 4. maj 2019, ogledov: 7816

GRS Tolmin - reševanja med prvomajskimi prazniki

Prvi maj, praznik dela je mimo. Večina je praznovala, nekateri so ga praznovali delovno. Med slednjimi smo bili tudi reševalci Postaje GRS Tolmin.
Prvega maja so nas obvestili o zasilnem pristanku jadralnega padalca na južnem pobočju Kobariškega Stola, natančneje nekje v vpadnici Starijskega vrha. Pri trdem pristanku na pobočju se je huje telesno poškodoval. Ekipa reševalcev se je takoj odpravila v bližino. Zaradi suma na hude poškodbe in zelo težko nedostopnega terena smo za pomoč zaprosili posadko helikopterja SV z ekipo HNMP, v kateri je bil tudi reševalec letalec. Reševalce so na kraj nesreče spustili z elektromotornim vitlom. Po oskrbi in imobilizaciji so ponesrečenca dvignili v plovilo in prepeljali na zdravljenje v Jeseniško bolnišnico.

Še med vračanjem proti bazi so nas obvestili o slabosti občana na Kozlovem robu nad Tolminom in nas zaprosili za pomoč. Skupaj z ekipo NMP ZD Tolmin smo odhiteli na kraj dogodka. Obolelega smo na nosilih prenesli v dolino do reševalnega vozila, nakar so ga odpeljali v Zdravstveni dom Tolmin.

Tudi drugega maja nismo ostali brez dela. Popoldne so nas obvestili o padcu padalca na južno pobočje Vodil vrha na območju Pod orehom. S terenskim vozilom smo se odpeljali v bližino in odšli peš do kraja padca. Poškodovanega smo imobilizirali na zajemalna nosila, prenesli do terenskega vozila in ga prepeljali v Zdravstveni dom Tolmin. Kasneje so nas obvestili, da poškodbe niso bile tako hude, kot je sprva kazalo.

Nekaj dni slabega vremena je napovedano. Deževnega vremena se navadno ne veselimo, a nam gorskim reševalcem prinaša malo mirnejše dneve. Vsaj kar se reševanja tiče.

Fotografije: Lesjak, Štulc

Miljko Lesjak
GRS Tolmin

Fotogalerija

Avtor/ica: GRS Tolmin

GRS Tolmin - reševanja med prvomajskimi prazniki 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020