Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, torek, 23. april 2019, ogledov: 6019

Reševanja GRS Tolmin v prazničnih dneh, 20-22.04.2019

Za večino so bili lepi sončni dnevi in dolgi prazniki čas za počitek in tudi uživanje v naravi. Tolminski gorski reševalci nismo imeli te sreče. V treh dneh so nas kar petkrat poklicali na intervencijo. Tako so se zvrstile.
V soboto 20.04.2019 malo po dvanajsti uri smo odhiteli na vzletišče na Kobali, kjer je na vzhodni strani na drevesu obvisel jadralni padalec. Pri vzletu mu je iz sedeža izpadlo rezervno padalo, ki se je odprlo. Sledil je pristanek visoko na drevesu. S pomočjo vrvne tehnike smo ga nepoškodovanega rešili z drevesa, zatem pa še obe padali.

S kraja smo se še vračali proti dolini, ko so nas obvestili, da je na zahodni strani Kobale zasilno pristal na drevesih še en jadralni padalec. Našli smo ga v strmem pobočju Tolminskega Triglava nad sotesko Godiče. Že pred našim prihodom je sam zlezel z drevesa. Z drevesa smo rešili padalo, mu pomagali iz strmega terena do poti in ga pospremili v dolino.

Reševanje je še trajalo, ko so nas obvestili o hudi poškodbi padalca v Gorenji Trebuši. Pri pristanku je zadel v drevo in na njem hudo poškodovan obvisel. Kljub temu, da je na kraj s helikopterjem SV hitro priletela ekipa HNMP, so morali počakati, da smo padalca z drevesa rešili s pomočjo vrvne tehnike. Šele potem so ga lahko oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Nedelja bi verjetno minila mirno, če nas ne bi obvestili o zasilnem pristanku jadralnega padalca na Mrzlem vrhu. Na srečo smo kmalu ugotovili, da ni poškodovan in da ne potrebuje pomoči. Klicali so očividci in če bi padalec sam poklical na 112 in povedal, da ne potrebuje pomoči, bi nam prihranil nekaj skakanja.

V ponedeljek, zadnji dan praznikov so nas opoldne obvestili, da se je med vzponom na Globoko nad planino Razor od družine ločil mladenič in se zaplezal nekje na grebenu Krnice. Ker tu še vedno vladajo zimske razmere, smo nemudoma pohiteli na kraj. Nadebudneža smo kmalu našli, ko se je sam vračal proti dolini. Pospremili smo ga do staršev. Za vsak primer, da se še enkrat ne izgubi.

Zadnja intervencija je bila že dvajseta v tem letu. Nekaj napovedanih deževnih dni bo verjetno prineslo nekaj počitka tudi za nas. Le upamo lahko, da nadaljevanje sezone ne bo takšno, kot je bilo te dni.

Miljko Lesjak
GRS Tolmin

Fotogalerija

Avtor/ica: Miljko Lesjak

Reševanja GRS Tolmin v prazničnih dneh, 20-22.04.2019 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020