Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , petek, 29. november 2013, ogledov: 7525

Zimski tečaj po modulu »C«

Završnica, 26. - 29. 11. 2013: V tem tednu so letalci reševalci opravili še zadnje letošnje usposabljanje po modulu »C« s plovili Slovenske Policije in Slovenske vojske.
V torek nam je sicer zagodel močan Karavnški fen, izpad smo nadomestili v četrtek tako, da so vsi letalci reševalci, vključno z zdravniki, opravili tečaj pred visoko zimsko sezono.

Na tečaju smo obnovili znanja, kot so vnos dolgih predmetov oz. smuči v helikopter ter »vitlanje« z derezami. Pri prvi vaji je predvsem pomembno, da smuči vnašamo in iznašamo v vodoravnem položaju, da ne ogrozimo vrtečih se delov predvsem glavnega rotorja. Pri drugi vaji pa je pomembno naše gibanje v helikopterju z derezami. Poleg nevarnosti derez za potnike, je tu še nevarnost poškodb konstrukcije plovila. Zato je naše gibanje omejeno na našo zadnjo plat.

Vaje so minile brez zapletov, vendar v hudem mrazu. Pri koči pri izviru Završnice je sicer grelo sonce, kjer je bilo naše delovišče, vendar se je s prihodom helikopterja vse hitro spremenilo. Pod rotorjem je močno zapihalo in občutek mraza je bil občutno večji.

Na koncu je sledila še analiza, kjer smo rešili vse morebitne dileme in se razšli z upanjem, da bo zima minila predvsem v uživanju zimskih radosti brez poškodb.


Besedilo in fotogrfije: Jurij Jeršin

Fotogalerija

Zimski tečaj po modulu »C«

Završnica, 26. - 29. 11. 2013: V tem tednu so letalci reševalci opravili še zadnje letošnje usposabljanje po modulu »C« s plovili Slovenske Policije in Slovenske vojske. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020