Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , nedelja, 5. januar 2014, ogledov: 6687

Sejem A+A v Duesseldorfu

Sejma smo se udeležili: Brane Žorž, Janez Žnidar, Miha Žumer in Jurij Jeršin.

05. 01. 2014 - Dodana fotogalerija 
5. 11.2013, 5:30
Ob tem času, se preko Karavank, Münchna, Nürenberga in Frankfurta, odpeljemo do naše končne destinacije Düsseldorfa, kjer poteka eden največjih svetovnih sejmov opreme za osebno zaščito. V kombiju nas je pet, od tega štirje člani GRZS in en predstavnik slovenskega proizvajalca zaščitnih oblačil.
"Štartamo" v deževno jutro in tako vreme nas spremlja do meje z Nemčijo, pred Münchnom celo posije sonce, ki Branetu nekoliko olajša mučno vožnjo po dežju. Po dolgih desetih urah nas 100 km pred Düsseldorfom za dobrodošlico znova pozdravi dež, ki bo naš sopotnik vse tri dni ekskurzije. V pozno popoldanskih urah se nastanimo v simpatičnem penzionu "Sweet dreams" na obrobju velikanskega Düsseldorfa. S pomočjo GPS najdemo restavracijo in glej ga zlomka lastnik je bivši "zemo" iz dalmatinskega Supetra. Jezikovnih pregrad pri naročilu ni☺.

6. 11. 2013, 7:00
Odpeljemo se v oblačno jutro proti sejmišču, promet je neverjetno gost. Ni čudno, saj je ta del Nemčije med najbolj gosto poseljenimi območji Evrope.
Sejmišče je podobno majhnemu mestu. Po sejmišču vozijo lokalni avtobusi, na samo sejmišče lahko pridete tudi z vlakom. Že tu nam je jasno, da si celotnega sejma ne bo moč ogledati.
Ob 9:00 smo dogovorjeni z Bavarskim podjetjem "Bornack", ki se ukvarja z izdelavo reševalne opreme z višin, del svojih zmogljivosti pa uporablja za šolanje reševalcev z njihovo opremo. Posebej so specializirani na reševanje iz kanjonov in visokih zgradb. Želja GRZS je, da bi se nekaj slovenskih reševalcev usposobilo v njihovem centru spomladi 2014. Bavarci nam obljubijo vso podporo.
Ob 11:00 smo dogovorjeni z italijansko firmo "Kong", ki nas opremlja z novimi vitli in reševalnimi drogovi. Žal pa je v tem terminu polno zasedena, zato se dogovorimo za 14:00 uro. Medtem si ogledujemo ostale razstavljavce, ki jih je ogromno. Razdeljeni so v kar desetih halah, za ogled vseh bi potreboval teden dni. Med njimi prevladujejo podjetja z vzhoda, predvsem s Kitajske, katerih proizvodi za reševanje z višin so sumljivo poceni. Na zanesljivost njihove opreme pade marsikatera šala.
Ob 14:00 smo pri "Kongovih". Razkažejo nam novosti, predvsem razne prižeme, ki so precej manjše kot stare in seveda tudi precej lažje. Detajlno se poglobimo v njihovo helikoptersko vrečo s karbonskim vložkom z vdelano oporo za glavo. Strinjamo se, da je zadeva zelo uporabna in učinkovita. Velikost zloženih nosil z vrečo je precej manjša in lažja kot naša z vakuumsko vrečo.

Podrobno si ogledamo še pas za helikoptersko reševanje, ki je eden najlažjih na tržišču. 

Ogledamo si še in še opreme, nekaj jo bo žal ostalo pri pobožnih željah.
Pri drugih proizvajalcih je našo pozornost pritegnilo skandinavsko podjetje "Actsafe", ki izdeluje vitle z el. motorjem ali motorjem z notranjim izgorevanjem, ki je namenjen gorskemu reševanju. Delo z njim nam olajša daljše dvige in "prišpara" marsikatero potno srago in ne kot pri dvigu "na roko". Predvsem pa zmanjša moštvo na sidrišču. Vitel dviga največ dve osebi z opremo, pri sili večji od 365 kg se vitla samodejno izklopi zaradi varnosti.

Popoldan obiščemo še razstavni prostor izdelovalca čelad "Kask", ki nam dobavlja čelade. Pokažejo nam nekaj novosti in ponudijo kavo, ki še kako leže, pa še italijanska je☺. Tako je dan pri kraju, v dežju se vračamo v naš penzion in na obisk našega hrvaškega "zemota".

7. 11. 2013
V dopoldanskih urah tega dne, se še enkrat vrnemo na sejmišče in si tja do 13 ure ogledujemo še preostale hale, naberemo nekaj katalogov in se počasi odpravimo proti domu. Ob poti pogled pritegnejo vetrne elektrarne, ki so posejane vsepovsod, tudi večina streh večjih objektov je pokrita s sončnimi elektrarnami. Ja Nemci pač znajo!

Vožnja poteka v boljšem vremenu in s tem je Branetu nekoliko lažje. Za vztrajnost zasluži vse pohvale!
Okoli polnoči, smo preko predora Karavanke, spet v domačem zelniku, da poskušamo vsaj del novosti vnesti med naše reševalce.

Besedilo: Jurij Jeršin

Fotogalerija

Avtor/ica: Branko Žorž

Sejem A+A v Duesseldorfu

Sejma smo se udeležili: Brane Žorž, Janez Žnidar, Miha Žumer in Jurij Jeršin. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020