Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 15. november 2018, ogledov: 25410

V Tolminu še eden slavnostni dogodek

Zdi se kot da se le-ti v letošnjem jubilejnem letu ob 70-letnici Postaje GRS Tolmin nadaljujejo. Po osrednji jubilejni prireditvi pretekli petek 9.11. v Tolminu, so se v tem mestecu na zahodu Slovenije ponovno zbrali številni gorski reševalci in predstavniki civilne zaščite. Ministrstvo za obrambo RS in Uprava RS za zaščito in reševanje sta namreč v sredo 14.11.2018 izvedli predajo intervencijskih vozil za Postajo GRS Tolmin (Skupina Ajdovščina), Postajo GRS Maribor (Skupina Radlje ob Dravi) in za Postajo GRS Ljubljana (Skupina Postojna).
Ključe sodobnih reševalnih vozil znamke Toyota je predstavnikom omenjenih treh reševalnih skupin izročil minister za obrambo RS Karl Erjavec. Poleg ministra so dogodku prisostvovali še generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, poveljnik CZ RS Srečko Šestan, župan Občine Tolmin Uroš Brežan, predsednik in podpredsednik GRZS Janez Rozman in Marko Matajurc. Regijsko in občinsko civilno zaščito sta zastopala poveljnika Regijskega štaba CZ za Severno Primorsko in Občinskega štaba CZ Tolmin, Samo Kosmač in Jože Dakskobler. Načelnika Postaje GRS Tolmin je v odsotnosti nadomeščal njegov namestnik Iztok Rutar. Priložnostnemu nagovoru ministra sta se pridružila še župan Občine Tolmin in predsednik GRZS. Vsi so v svojih besedah poudarili obremenjenost Postaje GRS Tolmin, njeno pomembno vlogo pri obvladovanju gorskih nesreč in vse večjem številu nesreč, ki so spremljevalke naraščajočih adrenalinskih aktivnosti v Posočju. Minister se je med drugim tudi zavezal za uresničitev nabave treh nujno potrebnih reševalnih helikopterjev.

Utripajoče modre luči na novih reševalnih vozilih, ki so jih prejemniki tudi simbolično vžgali, so zaključile prvi del svečanosti. Sledila je še predaja obnovljenih prostorov, kamor se bo v bodoče preselila Postaja GRS Tolmin. Na tej lokaciji, kjer so bili nekoč vojaški objekti, Tolminci jo imenujejo Na Logu, snuje Občina Tolmin nov center za vse enote civilne zaščite. Ob zavesti, da gorski reševalci marsikje v Sloveniji še nimajo tako lepih prostorov, pa prevladuje tudi mnenje, da bo treba za njihovo funkcionalnost storiti še marsikaj. Poslopje je namreč v preteklosti služilo povsem drugim namenom.
V sklopu nove stavbe je nujna predvsem ureditev primernejših prostorov za sušenje in hranjenje opreme ter za ustrezno garažiranje vozil. Brez njih si reševalci težko zamišljajo svoje operativno delo. Storjen je torej prvi in pomemben korak pri urejanju ustreznih bivalnih in delovnih razmer tolminskih gorskih reševalcev.

Žarko Rovšček

Fotogalerija

Avtor/ica: Miljko Lesjak, Žarko Rovšček

V Tolminu še eden slavnostni dogodek 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020