Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, petek, 23. februar 2018, ogledov: 14243

Pol stoletja reševanj s helikopterji

Konec marca bo minilo pol stoletja, kar je pilot Andrej Andolšek, poletel s helikopterjem Agusta Bell 47J-2A Ranger v prvo reševanje na pobočje Mojstrovke. Danes je ta helikopter, prekrstili so ga v "Burduša", muzejski eksponat Slovenskega planinskega muzeja.
Popoldne so mojstranski gorski reševalci - letalci na zasneženem travniku pred muzejem, pod Grančišem, povabljenim gostom demonstrirali, z dvema helikopterjema, policijskim in vojaškim, reševanje v gorah.
Do ponesrečenih so se spustili z jeklenico, jih namestili v vakuumske blazine in potegnili v plovila. V dvorani muzeja pa so se spomnili in nagradili s posebnimi priznanji začetnike reševanja s helikopterji.
Dogodku so dali pomen ministrica za notranje zadeve, Vesna Gyorkos Žnidar, državni sekretar ministrstva za obrambo, Miloš Bizjak, zastopniki Uprave za zaščito in reševanje, gorski reševalci iz večine slovenskih društev GRS.
Lokalno politiko je zastopal Jani Hrovat, župan občine Kranjska Gora, ki je povedal, da je bil, zaradi poškodb v gorah, kar dvakrat deležen zdravniške oskrbe in helikopterskega prevoza do bolnišnic. In tudi zato bo za vedno ostal zagovornik takega reševanja.
Dušan Polajnar, strokovni delavec GRZS, ki je s sodelavci pripravil slovesnost v Slovenskem Planinskem muzeju, nam je povedal, da so bili piloti helikopterjev policije in slovenske vojske, skupaj z gorskimi reševalci in zdravniki, v minulih 50 letih, v 2652 akcijah. S plovili so pripeljali 2479 ponesrečencev.
Kranjčan Emil Herlec, eden prvih gorskih reševalcev letalcev, je sedanjemu vodstvu GRZS posodil bogati arhiv, ki je osnova za knjigo, ki jo nameravajo napisati in izdati v letošnjem letu. Muzej je postavil priložnostno razstavo. Gradivo o razvoju letalskega reševanja že desetletja zbira Vasja Žemva, ki bo sodeloval pri tem projektu.

Ministrica za notranje zadeve je na vprašanje o evropski uredbi, ki je podaljšana, za vojaške in policijske helikopterje, do oktobra dejala, da bo o tem moralo reči kaj ministrstvo za zdravje. Državni sekretar MO Bizjak pa je v nagovoru dejal, da je osebno pristaš, da reševanje, kot je do sedaj, ostane še naprej v državnih rokah in nadaljeval, da je opcija tudi skupno javno naročilo novih helikopterjev. Sedanji so, tako v policijskih, kot vojaških hangarjih, že "rahlo v letih".

P.S. Desetletja sem za črno kroniko Dela in kasneje Slovenskih Novic spremljal reševanja v gorah. Klasična in helikopterska. Prav mojstranski gorski reševalci so bili tisti, ki so mi prvi dovolili, da sem bil lahko večkrat z njimi. Kasneje tudi z drugimi. In v desetletjih takega dela se šele s časovno oddaljenostjo zaveš pomena reševanj v gorah.

Besedilo  Mirko Kunšič
Fotogarfije Mirko Kunšič in Boštjan Fon

Fotogalerija

Avtor/ica: Mirko Kunšič in Boštjan Fon

Pol stoletja reševanj s helikopterji 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020